2024. április 16., kedd

Finom pálinkák és kocsonyák szemléje Bácskossuthfalván

Vilmoskörtéből készült pálinka lett a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete által szervezett VI. Kisüsti verseny legjobb itala, amely a temerini Kohanecz Sándor nevét dicséri.

A díjazottak egy csoportja a szervezőkkel (Lakatos János felvétele)

A díjazottak egy csoportja a szervezőkkel (Lakatos János felvétele)

Egyébként az idén négy országból, rekord számú, 706 pálinkamintával neveztek be. Ezzel egy időben tartották meg a III. Kocsonyafesztivált is az Echo Gyermek és Ifjúsági Rendezvényközpontban. A rendezvényen a legjobb hagyományos bácskossuthfalvi kocsonyáért járó díjat a helyi Torok Éva vehette át. Kohanecz Sándor vilmoskörtepálinkája volt a nyertes, a fesztivál második legjobb pálinkája Bilicki István birsalmapálinkája volt, a bronzérmet pedig Muth József faeperpálinkája érdemelte kil. A rendezvényen a beérkezett pálinkákat kategóriákba osztották, így az aranyérmesek közül serleget vehetett át őszibarackpálinkájáért a sziváci Perunčić Zoran, birs kategóriában pedig a Velika Plana-i Aleksandar Petrović. A bajmoki Varadjanin Zoran cseresznyepálinkájáért kapott serleget, a bácskossuthfalvi Varga Lajos pedig faeper kategóriában, és a titeli Győri Gyura körtepálinkája is győztes lett. Fábrik Attila a bodza kategóriában, a pálinkakülönlegességek kategóriában pedig fekete ribizliből főzött italával Muth József volt a nyertes. Almapálinkájával a pilisi Lengyel Gábor vihette haza a serleget, a meggy kategória nyertese Törjék Noémi volt. Vegyes pálinka benevezésével Gulyás László serlegkészlete gyarapodott, a szőlőpálinkák közül a sándorfalvi Farkas Árpádé volt a legjobb, a szilvából készült italok közül a topolyai Brinza Lajosé nyert, kajszibarack kategóriában pedig a kishegyesi Éter István. A legjobb likőr Felső Roglaticáról érkezett, és Jović Aleksandar készítette el. Serleggel jutalmazták továbbá a legtöbb mintával benevezett versenyzőt, a magyarországi Muth Józsefet, valamint a legeredményesebb termelőt is, a zentai Bilicki Istvánt. A Magyarországról hozott legjobb pálinka Farkas Árpád szőlőpálinkája volt és különdíjban részesült. Az úgynevezett társadalmi zsűri különdíját, vagyis a magyarországi Kulacs Panzió felajánlását a bácskossuthfalvi Szűcs Tibor nyerte meg. A házigazda falu legjobb pálinkája dicsőségét, és egyben az egri Szent István Hotel, valamint a DiMalis különdíját Varga Lajos nyerte faeperpálinkájával. A Rizling együttműködő partnerének, a Jánoshalmi Gazdakörnek a különdíját a magyarkanizsai Csikós Gábor vehette át.

A Kocsonyafesztivál főszervezője az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya, Tímár Gabriella elmondta, 14 versenyző 21 kocsonyával nevezett be. Az eredményeket Ments András, a kocsonyákat elbíráló zsűri elnöke ismertette és értékelte. A legjobb bácskossuthfalvi kocsonya készítője, Torok Éva mellett az étel-ital kategória nyertes étkét a magyarországi Vér János adta át zsűriztetésre, a legjobb hagyományos sertéskocsonya-mintát pedig Bece Angéla. A kocsonyakülönlegességek kategóriájában Fábrik Emma gyümölcskocsonyája nyert.