2024. április 18., csütörtök

Épül a wellnessközpont az adai strandfürdőnél

Igor Mirović tartományi kormányfő részvételével hétfőn ünnepélyesen elhelyezték a létesítmény alapkövét

Az adai rekreációs központban többéves előkészület és a pénzügyi források biztosítása után megkezdődött a wellnessközpont építése, a létesítmény alapkövét hétfőn tette le ünnepélyesen a tartományi kormányfő, Igor Mirović, a beruházást finanszírozó Ada község polgármestere, Bilicki Zoltán, valamint a beruházó helyi Adica üdültetési közvállalat igazgatója, Juhász Tibor. Adán a tervek szerint 2021 tavaszára 438 millió dinárból épül meg a 2803,5 négyzetméternyi alapterületű wellnessközpont az újvidéki Best izgradnja cég kivitelezésében.

Az adai wellnessközpont alapkőletétele (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai wellnessközpont alapkőletétele (Csincsik Zsolt felvétele)

Az ünnepségen Bilicki Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük Igor Mirović tartományi kormányfőt és Ivan Đoković kormányfő-helyettest, valamint a jelen lévő tartományi titkárokat. Az adai polgármester beszédében történelmi pillanatnak nevezte a létesítmény alapkövének elhelyezését.

– Biztos vagyok abban, hogy jó úton haladunk, és ezzel a beruházással alapot teremtünk a további gazdasági és turisztikai fejlődéshez. Szeretnék köszönetet mondani a tartományi és a köztársasági kormánynak, ugyanis a velük való kiváló együttműködés eredménye, hogy az épülő wellnessközpont energetikailag független lesz, ami lehetőséget biztosít arra, hogy pozitív pénzügyi eredménnyel működjön. Szeretném megköszönni a munkatársaimnak, illetve partnereinknek a befektetett munkát, amelyet a projektum előkészítése folyamán végeztek – fogalmazott a polgármester.

Igor Mirović tartományi kormányfő dicséretesnek nevezte, hogy Ada község önkormányzata önerőből finanszírozza a nagyjából 2800 négyzetméteres és 438 millió dinárba kerülő wellnessközpont építését.

Igor Mirović dicséretesnek nevezte, hogy az önkormányzat önerőből finanszírozza a projektumot (Csincsik Zsolt felvétele)

Igor Mirović dicséretesnek nevezte, hogy az önkormányzat önerőből finanszírozza a projektumot (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az önkormányzatnak van financiális kapacitása, viszonylag erős gazdasága és jó költségvetése, valamint felismerte a jelentőségét azoknak a projektumoknak, amelyek fontosak a gazdasági fejlődés szempontjából. Dicséretes, hogy az önkormányzat ezt a projektumot egyedül valósítja meg. Azzal, hogy a termálkút megépítéséhez jelentősen hozzájárult a tartományi kormány, valamint részben támogatta a köztársasági közberuházások irodája is – közölte a tartományi kormányfő.

– A turizmus olyan gazdasági ágazat, amely fellendülőben van. Évente 10 százalékkal növekszik a Vajdaságba látogató turisták száma, és jóformán ugyanennyivel nő a vendégéjszakák száma is. Az országba egyre több turista érkezik nemcsak a szomszédos államokból, hanem az egész világról. Csak az olyan távoli országokból érkező turisták számának növekedése, mint amilyen Kína, elegendő ahhoz, hogy a jövőben minél több ehhez hasonló létesítményt építsünk ki. Ezt tesszük is Szabadkán, a Palicsi-tónál, ahol közpénzből az idén elkészül spa- és wellnessközpont. A Fruška gorán magántőkéből nagyszerű létesítményt épült, a Fruške terme, amely jelentős szerepet játszik majd a turizmus fejlesztésében Vajdaságban és az országban – hangsúlyozta Igor Mirović, aki biztatónak nevezte az ország gazdasági növekedését. Kiemelte, hogy a múlt év végén a decemberi bruttó nemzeti jövedelem mértéke meghaladta a 6 százalékot, valamint Vajdaságban a munkanélküliek száma 100 000 alá csökkent, amire a 80-as évek vége óta nem volt példa. Beszélt a nagy infrastrukturális beruházásokról is, köztük az idén kezdődő Fruška gora-i közúti folyosó építéséről, a Zombort, Kúlát, Verbászt, Óbecsét és Ada községet érintő kelet–nyugati irányú közúti folyosó megépítéséről, valamint az adai Tisza-híd bekötőútjainak befejezéséről, amelyről néhány héten belül aláírják a szerződést.

A majdani wellnessközpontról annyit érdemes tudni, hogy az adai strandfürdő területén épül meg. A létesítmény alapterülete 2803,54 négyzetméter lesz, ami magában foglalja a wellnessközpont épületét a teraszokkal együtt. Az épületben három beltéri medencét alakítanak ki, köztük egy-egy relax-, élmény- és gyermekmedencét. A medencék és az épület fűtését a termálkútból nyert meleg vízzel biztosítják, így egész évben nyitva áll majd a látogatók előtt. A medencék mellett finn szauna, gőz- és pezsgőfürdő is helyet kap az épületben a tartalmas kikapcsolódás részeként. A látogatók szórakoztatására játszóház és két vendéglő áll majd rendelkezésre. Az épület bővítésre alkalmas lesz, és amennyiben erre igény mutatkozik, mindezt meg is fogják valósítani.

Nyitókép: Az adai wellnessközpont alapkőletétele (Csincsik Zsolt felvétele)