2024. április 24., szerda
NFL – LIV. SUPER BOWL

Parádés fordítás, bajnok a Chiefs!

Az ünneplő kansasiak (Fotó: Beta/AP)

Az ünneplő kansasiak (Fotó: Beta/AP)

A miami Hard Rock Stadion bő 62 ezer nézője előtt feszült egymásnak az 54. alkalommal megrendezett Super Bowl két csapata, a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers. A tengerentúli amerikaifutball-bajnokság (NFL) csúcseseménye, a bajnoki címről döntő összecsapás nem okozott csalódást.

A nagydöntő a vártnál taktikusabb és óvatosabb játékkal kezdődött. Bár a pénzfeldobást megnyerő San Francisco átengedte a kezdés jogát, Patrick Mahomes a Chiefs első támadását nem tudta pontszerző akcióval befejezni. Az első támadásában Jimmy Garoppolo touchdownig ugyan nem tudta elvinni a 49erst, de a bőven mezőnygóltávolságon belüli hárompontost Gould magabiztosan értékesítette (0:3). Az első negyed végén mégis a Chiefs örülhetett, Mahomesék a célterülettől egyetlen yardra álltak, ahonnan maga az irányító futotta meg a SB első TD-jét (7:3). A második negyedben Butker mezőnygóljával 10:3-ra vezetett a Chiefs, majd Juszczyk Garoppolo passza után küzdötte be magát célterületre (10:10). A szünet előtti utolsó két percben egyébként már újra a San Francisco támadhatott, ám a csapat vezetőedzője, Kyle Shanahan a meccs legvitatottabb döntését meghozva gyakorlatilag komoly akció nélkül lepergette a szünetig hátralevő időt. Egálról jöhetett a pihenő, valamint Shakira és Jennifer Lopez zenétől sem mentes szórakoztató koprodukciója.

A harmadik negyed után úgy tűnt, a San Francisco karnyújtásnyira van a Vince Lombardi-trófeától: Gould újabb mezőnygólja (10:13) után Mahomes passzát Warner halászta le, a labdaszerzést követő támadást pedig Mostert fejezte be egy közeli TD-vel, átverekedve magát a Chiefs-védőfalon (10:20). A negyedik negyed elején a Chiefs padlón volt: 12 perccel a vége előtt Mahomes passzát másodszor lopták el – ezúttal Moore –, ráadásul a KC-nek két labdabirtoklásnyi hátránya volt… De a befejezés szenzációs izgalmakat és egy hatalmas fordítást hozott: a Chiefs védekezése összekapta magát, és alig-alig engedett teret a San Franciscónak, miközben a magára találó Mahomes hatalmas dobásokkal vitte előre a támadást. Előbb Travis Kelce kapta el a quarterback passzát a célterületen (17:20), az eufóriát pedig Damien Williams hajszállal megadható TD-je hozta el (24:20) alig három perc játékidővel az órán. A TD-kényszerben támadó 49ers ezután ismét elvesztette a labdát, amikor Clark földre vitte Garoppolót, és ebből a Chiefs-támadásból Williams megfutotta második TD-jét, eldöntve a mérkőzést (31:20).