2024. március 29., péntek

Koronavírus: Kína segítséget kér

Húszezer fölé emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma Kínában a halálos áldozatomk száma 425-re emelkedett.

Csehország csatlakozott azon országokhoz, amelyek felfüggesztették a közvetlen légi járatokat Kínába. Az Egyesült Államok, Szingapúr és Ausztrália egyetlen külföldit sem enged belépni, aki a közelmúltban Kínában járt.

Folytatódik a külföldiek kimenekítése a lezárt kínai városokból. Hétfőn Thaiföldre tért haza egy nagyobb csoport, az Egyesült Államok újabb charterjáratot szervez. A hazatérőket mindenütt tizennégy napos elkülönítés várja, ahogy a három napja kimenekített briteket is.

- A fedélzeten lévő nővér megkérdezte, hogy ki észlelt magán tüneteket a kínai tartózkodása során. Jelentkeztem, és gyakorlatilag annyit mondott, hogy üljek külön a többiektől - mesélte egy karanténba zárt brit hazatérő.

A világ tudósai megtették az első érdemi lépéseket a betegség elleni vakcina kifejlesztése érdekében. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója azt mondta, a koronavírushoz hasonló esetek kezelésére új rendszert kell felállítani, mert a világ veszélyesen kiszolgáltatott egy globális járványnak.

- A világ túl régóta működik a pánik és a tétlenség körforgásában. Járványhelyzetben a világ pénzét ráköltjük a védekezésre, és amikor vége, elfeledkezünk az egészről és semmit sem teszünk azért, hogy megakadályozzuk a következőt - mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

További orvosokat és egészségügyi személyzetet küldött Wuhanba a Kínai Néphadsereg a már helyszínen lévők tehermentesítésére. A kínai vezetés elismerte, hogy követtek el hibákat a járvány kezelésében, ugyanakkor segítséget, eélsősorban egészégügyi és orvosi felszerelést kértek a nemzetközi közösségtől.

Megérkeztek az első betege k a Wuhanban nyolc nap alatt felhúzott új kórházba, és egy újabb, ezerötszáz ágyas létesítmény építését is megkezdték.