2024. március 29., péntek

Erdoğan beszólt Putyinnak

Az Idlíbnél vívott török–szír tüzérségi összecsapásban többen meghaltak

Komoly feszültség alakult ki Ankara és Moszkva között, miután az utóbbi támogatását élvező szíriai kormányerők Idlíb közelében tüzet nyitottak török katonákra, akik közül legalább négy meghalt, kilenc megsebesült. A megtámadottak visszalőttek és a szíriai rezsim seregéből sokakat ártalmatlanítottak. A súlyos incidens után Törökország megfenyegette Damaszkuszt, és beszólt Oroszországnak is.  

Legalább négy török katona meghalt, kilenc megsebesült, miután Szíriában a kormányerők tüzérsége lövéseket adott le egységükre Idlíb tartományban. Ankara szerint a szíriai hadsereg annak ellenére hajtotta végre a tegnapi támadást, hogy előzetes tájékoztatást kapott a katonák elhelyezéséről. A csoport annak az egységnek a részét képezi, amelyet Törökország erősítésként küldött Idlíbbe, hogy megakadályozza a helyi csatározások folytatódását.

A tartomány a szíriai lázadók utolsó fellegvára. A terület kétharmadát fanatikus iszlamisták és mérsékelt muszlim erők ellenőrzik. Damaszkusz és Moszkva mindegyiket terroristaként kezeli.

A Bassár el-Aszad szíriai államfő vezette rezsimhez hű haderő ellenőrzése alá akarja vonni az egész tartományt. Orosz támogatással tavaly tavasszal meg is indította a hadjáratot. Emiatt szembekerült Ankarával, amely a mérsékelt felkelő milíciákat támogatja a konfliktusban, és 2017-ben arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki a tartomány peremén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén.

Törökország megfigyelőpontokat létesített a zónában, ám az előretörő szíriai csapatok ezek közül néhányat azóta már körbe vettek. A hadműveletek az utóbbi hetekben megélénkültek, jóllehet Törökország és Oroszország januárban tűzszünetről egyezett meg. Csak az utóbbi néhány napban több száz járműből álló török katonai konvoj érkezett Idlíb, és a szomszédos Aleppó tartományba.

A tegnapi szíriai támadás után Ankara megerősítette, hogy a török tüzérség azonnal visszalőtt, és célpontokat semmisített meg. İbrahim Kalın török elnöki szóvivő az Idlíbre vonatkozó nemzetközi megállapodás megsértésének minősítette a szíriai tüzérség akcióját.

Főnöke sem hagyta szó nélkül a történteket. Recep Tayyip Erdoğan államfő közölte: hazája mindig válaszol az ellene intézett támadásra. Azok pedig – fűzte hozzá –, akik ilyen alattomos módon próbára teszik Törökország eltökéltségét, rájönnek majd, hogy nagy hibát követtek el. Szerinte a tegnapi ellencsapásban a török tüzérség és a légierő F–16-os vadászbombázói vettek részt, s ártalmatlanítottak legalább 30-35 ellenséges szíriait.

Erdoğan az orosz illetékeseknek is üzent. Kijelentette: nem ők, hanem a damaszkuszi rezsim Ankara tárgyalópartnere. Moszkvát egyúttal felszólította, hogy ne állja el Törökország útját. Erdoğan arról is beszámolt, hogy török és orosz illetékesek már igyekeznek megoldani az ügyet, de ha nekik nem sikerül, személyesen tájékoztatja majd Vlagyimir Putyin orosz elnököt „a helyzet komolyságáról”.

A török elnök már a hét végén jelezte: ha Idlíbben záros határidőn belül nem rendeződik a helyzet, Törökország kénytelen lesz katonai erővel rendet tenni. Részben azért, hogy ezáltal befolyási övezetét erősítse, részben azért, hogy véget vessen a helybeli lakosság menekülésének. A tömeg ugyanis Törökországba özönlene, ahol már így is 3,6 millió szíriai menekült tartózkodik.