2024. április 24., szerda

Hiteles törvényértelmezést

Újra a parlament előtt a végrehajtásról és biztonságról szóló törvény a 48. cikkely miatt

Miután a köztársasági képviselőház megszavazta a múlt heti rendkívüli ülésén napirendre tűzött infrastrukturális, építészeti és közlekedéssel kapcsolatos törvényeket, illetve törvénymódosításokat, valamint a pénzügyi törvényjavaslatokat, a képviselők a huszonegyedik rendkívüli ülés napirendjén szereplő törvényértelmezéssel folytatták a vitát.

Vagyis tegnap megszavazták a tőkepiacról szóló törvény módosítását, ami a törvénytolmácsolás szerint lehetővé teszi, hogy növekedjen az értékpapírok iránt érdeklődő beruházók jegyzéke és struktúrája.

A parlament több olyan törvényről is döntött, amelyek a közlekedést érintik, és köztük van lex specialis is, amely lehetővé teszi majd az infrastrukturális projektumok, például az autópályák gyorsabb építését. Ez a közérdekű projektumok megvalósítását érintő különleges törvény mindenekelőtt lehetővé teszi, hogy a kiépített utakat minél korábban át lehessen adni a forgalomnak, de a területkisajátítást is érinti, ráadásul felgyorsulnak ezek a folyamatok.

A képviselők jóváhagyták azt a hitelszerződést is, amit például az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával kötött Szerbia, és amely a Tiršova 2 Gyermekklinika kiépítésére vonatkozik. Ez 75 millió eurós beruházást igényel, és a bankkölcsön 54 millió euróra vonatkozik majd.

A szavazás után a képviselők egy új ülést kezdtek, amelynek napirendjén egy napirendi pont volt, a végrehajtásról és a biztonságról szóló törvény 48. cikkelye 6. bekezdésének hiteles értelmezése. A törvényértelmezést 160 parlamenti képviselő kezdeményezte. A parlamenti képviselők a vita során számos olyan esetet soroltak fel, amelyek a közbiztonságot érintik, a garázdaságot érintő bírósági esetekre vonatkoztak. Elsősorban politikai indíttatású esetekre hívták fel a figyelmet. Ezt követően a Szerb Radikális Párt felszólalásában kiemelte, az, hogy e törvény napirenden van és hiteles értelmezést követel, mutatja, milyen erős Szerbiában az ügyvédlobbi. Nemanja Šarović kiemelte, a jelenlegi hatalom nem tud változásokat kieszközölni a joguralom terén, csak panaszkodni, hogy a bírák és az ügyészek nem függetlenek. Az pedig, hogy a közjegyzők hat hónap alatt 5 milliárd dinárt inkasszáltak be a polgároktól, azt bizonyítja, hogy Szerbia nem az igazságosság országa, nem is a polgárok érdekeit szolgálja, hanem a hatalmat, illetve azokat, akik közelebb vannak a tűzhöz.