2024. március 29., péntek

Huszonegy év a szabadkai sorozatgyilkosnak

Fehér Norbert börtönnapjait vallásos könyvek olvasásával és a jog tanulmányozásával tölti

Fehér Norbertet, aki Igor Vaclavić álnéven élte életét, a napokban 21 év börtönbüntetésre ítélte a spanyol bíróság, két gyilkossági kísérlet miatt, amelyeket Spanyolország területén követett el, kilenc-kilenc évet kapott, illetve további hármat az engedély nélküli fegyvertartás miatt.

Fehér Norbertet a honi közvélemény Igor Vaclavić néven ismerte, illetve Igor, a szerb, valamint Igor, az orosz beceneveken emlegette. A spanyol bíróság előtt bevallotta, hogy 2017 decemberében, miután Olaszországból Spanyolországba érkezett, a spanyolországi Albalate del Arzobispo városhoz közeli falusi házban megsebesítette Manuel M.-t és Manuel A.-t.

A bírósági meghallgatása során egy külön üvegfalakkal ellátott, acélkonstrukciós kabinban állt, ugyanis attól tartottak, hogy a tárgyalóteremben incidensre kerülhet sor. Az egyik sértett kihallgatásakor az üvegcellát letakarták. Egyébként csak egy meghallgatásra került sor, az után hozta meg a bíróság az ítéletet.

Fehér Norbert, mint ahogy azt megállapították a nyomozás során, 18 személyazonosságot használt. Számos európai ország adott ki körözést ellene, Olaszországban életfogytiglanit róttak ki rá, mielőtt onnan Spanyolországba menekült. Amióta letartóztatták, a legszigorúbban őrzött spanyol Zuera börtönben tartják fogva. Mint ahogy a média közölte, börtönnapjait vallásos könyvek olvasásával és a jog tanulmányozásával tölti. Médiaértesülések szerint a vallás megszállottjává vált, a pszichológusokkal folytatott beszélgetések során is azt állította, hogy a gyilkosságokat is azért követte el, mert isten ezt kérte tőle.

Fehér Norbert egyébként Szabadkán nőtt fel. Olaszországba 2006-ban, a húszas évei közepén költözött ki, ott szerezte a szerbiai származására utaló becenevét, az Igor, a szerb elnevezést. Hamarosan az egyik legkeresettebb szerb állampolgárrá vált a kontinensen, aki Olaszországban a prostitúcióból is kivette részét, ám számos bűncselekményben is benne volt a keze. Az életfogytig tartó börtönbüntetést Olaszországban két gyilkosság miatt kapta, ám a bűnvádi eljárásban 11 bűncselekmény szerepelt, amelyet a nevéhez kötöttek.

Spanyolországban a letartóztatása során két rendőrt lőtt le. Rájuk Fehér nyitott tüzet miközben próbált elmenekülni.