2024. április 20., szombat

Három évig érvényes az ideiglenes nyugdíjvégzés

Marad az összeg, ha időközben nem pótolják a dokumentumokat

A nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény legutóbbi módosítása értelmében február 1-je óta minden ideiglenes nyugdíjvégzés érvényességi ideje 3 év. Ez azt jelenti, hogy ha valaki három év alatt sem tudja beszerezni a szolgálati idő bizonyításához még hiányzó dokumentumokat, akkor az ideiglenes okmányban szereplő összeget végérvényesnek tekintik, és a Nyugdíj- és Rokkantsági Biztosítási Alap (PIO fond) hivatalból meghozza a megfelelő új végzést.

„A nyugdíjkifizetés nem kétséges, és az ideiglenes végzés alapján rendszeresen folyósítják az érintettnek a havi járandóságot mindaddig, amíg egy új végzéssel nem véglegesítik az összeget.

A jogszabály módosítása alapján megváltozott az a mód is, ahogyan meghatározzák a nyugdíjaztatás évére vonatkozó személyi szorzószámot. Korábban az elszámolással megvárták a következő évet, vagyis azt, hogy közzétegyék a köztársasági átlagbér előző évi alakulására vonatkozó statisztikai adatokat. Ezeket rendszerint csak márciusban hozzák nyilvánosságra. Most már az a köztársasági átlag a mérvadó, melyet a nyugdíj összegének megállapítását két hónappal megelőző időszakban valósítottak meg. Ha például valaki júniusban megy nyugdíjba, az ellátmányba beleszámítandó keresetét az április végével jegyzett átlag alapján számítják ki. Kivételt képeznek azok, akik januárban vagy februárban vonulnak nyugállományba, esetükben ugyanis a januári átlagot veszik figyelembe – ismertették a törvényes rendelkezéseket a nyugdíj-biztosítási alapban. Hangsúlyozták, hogy a törvénymódosításnak köszönhetően azok, akiknek megvan minden feltételük a nyugdíjaztatásra, és teljes a dokumentációjuk, már a nyugdíjba vonulás hónapjában tudhatják, mekkora a véglegesnek tekinthető összeg.

Sajnos sok esetben a munkaadó mulasztásai miatt problémák adódnak, egyes vállalatok nem fizették rendszeresen a járulékokat, emiatt nem lehet összekötni a szolgálati éveket, noha az illető foglalkoztatott munkaviszonyában nem is voltak megszakítások. Gyakoriak a hiányosságok azoknak a dokumentációjában is, akik a jugoszláv utódállamok területén levő vállalatokban dolgoztak.