2024. március 29., péntek
XVII. KÁRPÁT-MEDITOP KUPA, ADA

Mohácson maradt a vándorserleg

A Mohácsi Tornaegyesület csapata diadalmaskodott az idén Adán megrendezett XVII. Kárpát–Meditop Kupa nemzetközi női kézilabdatornán. A magyarországi gárda vasárnap sorozatban negyedszer nyerte meg a viadalt, miután a döntőben a házigazda Halász József csapatát verte fölényes játékkal, 44:24-re. A sikerrel a Mohács a torna vándorserlegét is magánál tartotta.

A Kárpát–Meditop Kupa hagyományosan hat, egy anyaországi és öt határon túli magyar település női kézilabdacsapatát vonultatja fel, évente változó rendező várossal. A torna lebonyolítási rendje szerint szombaton játszották a csoportmeccseket, vasárnap pedig a helyosztókat. Az A csoportban a házigazda Ada, valamint az erdélyi Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely kapott helyet, a B csoportban pedig Mohács, a felvidéki Naszvad és az erdélyi Marosvásárhely. Az A jelű trióban szombaton Ada Sepsiszentgyörgyöt 29:23, Székelyudvarhelyt 28:26 arányban múlta felül, így kiharcolva az aranymeccs jogát. A B csoportban a favorit Mohács Naszvadot simán, 30:18-ra verte, Marosvásárhelyen pedig 47:14-gyel gázolt át.

A döntőben az adai lányok tíz percig tartották a lépést a címvédővel, utoljára 6:5-re vezettek, ám a Mohács innen egy 7:0-s rohanással döntő különbséget alakított ki, és az előnye a továbbiakban is folyamatosan nőtt. A magyarországiak gyors és pontos támadásaira csak ritkán érkezett válasz az adaiaktól, egyedül a 11 gólos Fajka Éva tudott rendszeresen betalálni, míg a túloldalon Spán (10), Dittrich (9), Kaló (7) és Bozsovics (7) is jól megszórta magát. A félidei 24:12 után sem sokat változott a játék képe, a Halász József a hajrára kialakult 20 gól körüli különbségből már nem tudott faragni.

A bronzmeccsen Naszvad majdnem megviccelte Székelyudvarhelyt, az erdélyiek a pihenőben 5 (13:8), később pedig már 7 góllal is vezettek, de a felvidéki gárda a hajrában nagyot küzdve majdnem fordított (27:26).

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a trófeák és érmek kiosztása után öt különdíjat is kiosztottak a játékosoknak. A legjobb kapus Bíró Melinda (Székelyudvarhely), a gólkirálynő a három meccsen 34 gólig jutó Posova Nikolett (Naszvad) lett. A legtechnikásabb anyaországi játékos jutalmát a mohácsi Balogh Zsófia vehette át, a legtechnikásabb határon túli játékosnak a székelyudvarhelyi Danyi Erikát választották meg, a legjobb adai játékos különdíját pedig az ezüstérmes Halász József csapatkapitányának, Király Ágnesnek adták.

Eredmények, A csoport: Ada–Sepsiszentgyörgy 29:23, Sepsiszentgyörgy–Székelyudvarhely 37:40, Székelyudvarhely–Ada 26:28. B csoport: Naszvad–Mohács 18:30, Mohács–Marosvásárhely 47:14, Marosvásárhely–Naszvad 19:28. Az 5. helyért: Sepsiszentgyörgy–Marosvásárhely 31:30. Bronzmérkőzés: Székelyudvarhely–Naszvad 27:26. Döntő: Ada–Mohács 24:44.

Az eseményről bővebb riportot a jövő hétfői Sportvilágban olvashatnak.