2024. április 19., péntek

„Egy megye I.-es labdarúgóklubnak nagyobb költségvetése van, mint a teljes Magyar Amerikaifutball-szövetségnek”

Interjú a MAFSZ leköszönő főtitkárával, Bachrathy Kornéllal

Az elmúlt öt esztendő a magyar amerikai futball egyértelmű fellendüléséről szólt. A válogatott remek sorozatot produkált, a Hungarian Football Leage (HFL) folyamatosan erősödött, megjelentek az első tévéközvetítések, ráadásul Székesfehérváron felépült az első szabványos amerikaifoci-pálya is. A sikerekben és a fejlődésben nagy szerepe volt a Magyar Amerikaifutball-szövetség egykori titkárának, aki öt év után lemondott tisztségéről. Bachrathy Kornél az elmúlt időszakot értékelte lapunknak.

Minek köszönhető az amerikai futball európai népszerűsége?

A tévéközvetítések szaporodásával egyre többen fedezték fel ezt a látványos sportágat. Magyarországon 2005-től közvetítettek NFL-meccseket, pár év múlva már 20-nál több csapat alakult nálunk. Európa nyugati részén egy-két évtizeddel korábban megindult a fejlődés az amerikai futballban: van, ahol már tízezer fős nézőszámok is akadnak, de azért többségében Európában messze vagyunk a „hagyományos” sportágak nézőszámaitól.

Az NFL-ben láthattuk először, hogy egy-egy meccs rengeteg játékmegszakítással jár, a folyamatos labdajáratáshoz szokott nézői szemnek sok az üresjárat. Mely aspektusok lehetnek vonzóak a szurkolóknak?

Az amerikai futball azelőtt beszippantja a nézőket, hogy egyáltalán elkezdődne. A csapatonként nagyjából 50 fős kisportolt játékosok bevonulásának látványa, a körítés, a cheerleaderek és a játék mind együtt teszik a világ leglátványosabb sportjává. Tény, hogy nehezebb megbarátkozni vele, mert más a felépítése, a szabályrendszer bonyolultabb. De ez a szépsége: rendkívül összetett a játék, a stratégia. Nem egy folyamatosan zajló sport, hanem rövidebb, de nagyon intenzív szakaszokból áll, amikor mindig látványos dolog történik.

Az amerikai kontinensen csak „soccer”-nek nevezett labdarúgás magas fizetést biztosít a játékosoknak, de mennyire reális elvárás a biztos megélhetés egy Európában sportoló amerikai focistának?

A válasz röviden az, hogy egyáltalán nem hasonlítható össze a kettő anyagi szempontból. A legjobb európai csapatok keretének nagyja amatőr sportoló, munka vagy tanulás mellett űzi a sportágat. Az ide érkező legjobb amerikaiak a töredékét keresik a legrosszabbul fizetett labdarúgók fizetésének. Vélhetően ez így is marad, nem látjuk azt, hogy komoly pénzek áramoljanak kontinensünkön a sportágba.

Az Eb-meccsen 24:7-re sikerült legyőzni Spanyolországot, azóta pedig Belgiumot is kipipálták a fiúk.

Minden kezdet nehéz. A válogatottunk első két mérkőzését simán elveszítette, ami után változásokat eszközöltünk az edzői stábban. Komolyabb felkészülést sikerült biztosítani, és jönnek az eredmények. A válogatott újra megtöltötte a Hidegkuti Nándor Stadiont, 5200 fős teljes telt ház tombolt a spanyolok elleni siker alatt. Az edzőink és játékosaink keményen dolgoznak, mindezt ingyen, a sportág szeretetéért. Hiába meccselnek folyamatosan amerikai edzők ellen, így is 6:1-es győzelmi mutatót tudunk felmutatni. Karnyújtásnyira van az európai élmezőny. Minden bizonnyal a legjobb 12 közé kerül a magyar válogatott.

A szövetség honlapján nyomon követhetjük a különböző divíziókat. Jelenleg hány csapat verseng a bajnoki címekért?

Márciustól júliusig a felnőttcsapatok versenyeznek három bajnoki osztályban. A topliga a HFL, idén 6 csapat volt a meghívott Kijev Capitalsszal együtt. A másodosztályunkban 10, a harmadosztályban 9 indulónk volt. A bajnokságok 4–6 alapszakaszbeli mérkőzésből és a rájátszásból állnak. A Hungarian Bowl idén is nagy nézőszámot hozott, 4700-an látták az első osztály döntőjét. Nagy öröm, hogy a Digi Sport élőben közvetíti a legjobb mérkőzéseinket.

A felnőttbajnokságok mellett a junior- és a serdülőkorosztály is verseng. Milyen állapotban van a magyar amerikai futball utánpótlása?

U19-es, U17-es és U15-ös bajnokságaink vannak, 5–10 csapat szokott szerepelni. Nehéz terep, mert nagyon sok játékosra van szükség, a kiöregedő ifiket folyamatosan pótolni rendkívül nagy munka. Mivel a csapataink amatőrök, jobbára a tagdíjakból élnek érdemi anyagi támogatás nélkül. Reméljük, észreveszik a sportági potenciált a sportfinanszírozás döntéshozói is, és végre felkerülünk a „térképre”.

Jelenleg egy megye I.-es labdarúgóklubnak nagyobb költségvetése van, mint a teljes Magyar Amerikaifutball-szövetségnek…