2024. április 25., csütörtök

Tart a hidegháború

Az elmúlt néhány hét sportéletében zajló nagyüzemi működés (síugró-négysáncverseny, Dakar-rali, kézilabda- és vízilabda-Eb stb.) mellett kevés figyelem irányult egy újabb incidensre, amely a hazai kosárlabda berkeiben zajlott le. A címvédő Crvena zvezda a regionális ABA-liga 13. fordulójában a program szerint a 2018-as bajnok Budućnost vendégeként lépett volna pályára december 30-án. A csapat azonban nem utazott el Podgoricába, a szerbiai biztonsági szervek információira hivatkozva azt mondván, nincsenek garantálva a biztonsági feltételek – bár az ügy hátterében a politika állt, konkrétan a Montenegróban nemrég meghozott vallási törvény. Nebojša Čović klubelnök mellett még Aleksandar Vučić köztársasági elnök is megszólalt az ügyben, aki ugyancsak a biztonsági állapotokra hivatkozva támogatta az otthonmaradást. A déli szomszéd illetékeseitől, mondani sem kell, ellentétes, biztonságot garantáló hírek érkeztek, ám a tény változatlan maradt, a mérkőzést nem rendezték meg. Külön pikantériát ad az esetnek, hogy októberben már lejátszották az idei alapszakaszban az odavágót, amelyet a Zvezda parkettjén 89:81-re a Budućnost nyert meg – korlátozott számú hazai szurkoló előtt, a büntetést a rendbontások miatt szabta ki a liga fegyelmi bizottsága.

A párharc múltjában a legutóbbi összetűzés a tavalyi döntősorozat alatt történt, amikor az ötmeccses széria során fizikai összetűzésekre, szurkolói berohanásokra, veszélyes tárgyak – öngyújtók, székek stb.… – dobálására is sor került. A Zvezda és a Budućnost egyaránt megnyerte két-két hazai meccsét, majd a mindent eldöntő ötödik összecsapáson – amelyre a szerbek jobb alapszakaszmérlege miatt Belgrádban került sor – a piros-fehérek 97:54-gyel gázolták le a vendégeket, megszerezve negyedik bajnoki címüket. Valóban az összecsapás a megfelelő szó; az eredmény mellé vonatkozó elengedhetetlen „szakirodalom” az a videófelvétel, ahogyan a Budućnost játékosai megjelennek a pályán melegíteni. Aki látta ezt a videót, legalább részben megértheti, miért kaptak ki bő negyven ponttal a korábban két meccset megnyerő vendégek (a „vendég” szó értelmét itt legfeljebb abban lehet keresni, hogy nem otthon játszottak a podgoricaiak). A Zvezda egyébként jó játéka mellett a montenegróiak talán úgy voltak vele, hogy jobb a pályán kikapni, mint azon kívül… Félreértés ne essék: egy fordított szereposztásban nem kizárt, hogy hasonló forgatókönyv valósult volna meg.

Ilyen előzmények után nyilvánvaló, hogy minden egyes, a két csapat között zajló eseménynek különösen nagy súlya van. A legújabb konkrét lépést a hideg(?)háború elmélyítésében most a Zvezda tette meg az el nem utazással. Az ABA fegyelmi bizottsága először 20 ezer eurós pénzbírsággal és 1 pont levonásával büntette a klubot, valamint 20:0-val a podgoricaiaknak adta a meccset. A várható és gyorsan be is futott Zvezda-panasz után a büntetést 15 ezer euróra csökkentették, és visszaadták az egy pontot a csapatnak, bár a 20:0-s eredmény a jegyzőkönyvben maradt. A pont visszaszerzése egyébként sokat jelenthet a végelszámolásnál az idén váratlanul sokat botló Dragan Šakota-legénységnek.

Azt hiszem, kár abban reménykedni, hogy a büntetés enyhítése kihúzta az ügy méregfogát. A jelenlegi állás szerint a Zvezda ott lesz a rájátszásban. A Partizan 16 forduló után 13/3-as győzelmi mutatóval vezet, második a Budućnost 12/4-gyel. A CZ 10/6-tal áll, csakúgy mint a ljubljanai székhelyű, horvát–szlovén Cedevita Olimpija. Ha ilyen – papírformának mondható – állás marad a tabella élén szűk két hónap múlva, a Zvezda és a Budućnost az elődöntőben találkozik, legfeljebb három alkalommal. Ez sem lenne gyerekmesébe illő történet, de ha úgy fordulna a kocka, hogy a csapatok újra a trófeáért csapnak össze, a várható eseményeket mindenki saját fantáziája alapján képzelheti el. Annyi bizonyos, hogy nem a színtiszta kosárlabdáról szólna az az egy-másfél hét.