2024. április 20., szombat

Ajándék a színházkedvelőknek

Negyedszer szervezik meg Zentán a Teátrum Neked! színházi fesztivált
Perpauer Attila és Wischer Johann a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Perpauer Attila és Wischer Johann a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Február 12. és 16 között tartják meg Zentán a IV. Teátrum Neked! – Zentai Teátrumi Napok elnevezésű színházi fesztivált a Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház szervezésében, jelentették be a szervezők mai sajtótájékoztatójukon, amelyen Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója és Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja ismertették a rendezvénysorozattal kapcsolatos részleteket.

– A IV. Teátrum Neked! fesztivál méltó arra, hogy már hagyományosnak nevezzük a rendezvénysorozatot, hiszen egy olyan programot valósít meg általa a Zentai Magyar Kamaraszínház és Zenta község önkormányzata, amely nemcsak a vajdasági, hanem a Kárpát-medencei magyar színházi világ kimagasló teljesítményének is tekinthető. Nagyon fontos számunkra, hogy olyan eseménysorozat veszi kezdetét, amelynek programjában a felnőtteknek szóló színházi előadások mellett gyermekelőadások és gyermekek számára szervezett foglalkozások is szerepelnek, hiszen ilyen módon is igyekszünk színház- és művészetszeretetre nevelni a felnövekvő generáció tagjait. A fesztivál keretében olyan színvonalas produkciókat fogunk látni, amelyek hosszú időn keresztül meghatározóak lesznek számunkra, amelyeknek az élményei sokáig elkísérnek majd bennünket – hangsúlyozta Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja, aki köszönetet mondott Wischer Johannak, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatójának és munkatársainak azért a rengeteg munkáért és erőfeszítésért, amelyek révén az idei fesztivál létrejöhet.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára videóüzenetben köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit, örömének adva hangot annak kapcsán, hogy a fesztivál ismét kiváló lehetőséget kínál majd a találkozásra, hiszen – mint mondta – minden évben nagy élményt jelent számára együtt lenni a zentai közönség tagjaival, és együtt élvezni velük a színjátszás gyümölcseit.

Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója külön köszönetet mondott a Magyar Teátrumi Társaságnak, valamint az általa vezetett intézmény alapítóinak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak és Zenta község önkormányzatának, amiért a fesztivál negyedik alkalommal is létrejöhetett.

– A nézőink ebben az évben is kapnak egy olyan ajándékot, amit nem minden színház tud biztosítani a közönségének, az pedig külön öröm számunkra, hogy ebben az évben is ingyenesen tekinthetik majd meg a fesztivál programjában szereplő előadásokat. A gyermekektől kezdve a felnőttekig mindenki kap majd valamilyen ajándékot, de ezúttal sem csak előadásokat láthatnak a nézők, hanem a legkisebbeket izgalmas foglalkozásokkal is várjuk a Fővárosi Nagycirkusz animátorai vezetésével. Idén is lesz kosztümbemutató, amelynek keretében a Húros Annamária Dóri által készített kosztümöket tekinthetik meg és próbálhatják fel az érdeklődők, akiknek fényképezkedési lehetőség is rendelkezésére áll majd – emelte ki Wischer Johann, aki külön kitért a gyermekelőadások jelentőségére, valamint arra is, hogy azokra nemcsak a zentai, hanem a községbeli falvakban élő gyermekeket is szeretettel várják.

A rendezvénysorozat nyitóeseményeként február 12-én, szerdán 18 órától az Életnagyság című est keretében Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja mesél szerepeiről, színházi munkáiról, életéről, beszélgetőtársa Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára lesz.

Február 13-án, csütörtökön 9.30 és 10, illetve 11.30–12.30 óra között a Fővárosi Nagycirkusz animátorai bemutatják az artista mesterség műfajait, trükkjeit, eszközeit a gyermekeknek, akik nemcsak ízelítőt kapnak a cirkusz csodálatos világából, hanem ki is próbálhatják a különféle cirkuszi kellékeket. Ugyanezen a napon 10 órától tartják meg a Zentai Magyar Kamaraszínház A három aranygyűrű című előadásának bemutatóját, 19 órától pedig az Ivancsics Ilona és Színtársai Móricz Zsigmond műve nyomán készül Magyar mesék című előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

Február 14-én, pénteken 9.30 és 10, valamint 11.30 és 12.30 között a legkisebbek ismét a Fővárosi Nagycirkusz animátorai bemutatóját kísérhetik figyelemmel, 10 órától a budapesti Turay Ida Színház A szeméthegyen túl című zenés mesejátékát, 19 órától pedig a Magyar Állami Operaház Olasz rulett – Kétszer negyven perc Puccinivel című estjét láthatja a közönség.

Február 15-én, szombaton 9.30 és 10, illetve 11.30 és 12.30 óra között ugyancsak a Fővárosi Nagycirkusz animátorai szórakoztatják a gyermekeket, akik 10 órától a békéscsabai Napsugár Bábszínház Világszép nádszálkisasszony című előadását tekinthetik meg, a felnőttek pedig 19 órától a budapesti Újszínház Hangemberek című produkcióját kísérhetik figyelemmel. A rendezvénysorozat programja február 16-án, vasárnap, 19 órától a budapesti Fórum Színház Kulcsár Lajos műve nyomán készült Love.hu című előadásával zárul. Mindemellett a fesztivál minden napján várja az érdeklődőket a tavaly nagy sikert aratott Jelmeztárlat is, amely rendhagyó időutazásra invitálja a látogatókat az ókortól a XX. század elejéig, Húros Annamária Dóri díszlet- és jelmeztervező művész munkái segítségével.

A belépés minden előadásra díjtalan, ingyenes helyjegyeket az érdeklődők a színház pénztárában igényelhetnek, amely hétfőn, szerdán és pénteken 10 és 12, kedden és csütörtökön pedig 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között tart nyitva. Bővebb tájékoztatás a 024/812-603-as telefonszámon kapható.

A IV. Teátrum Neked! – Zentai Teátrumi Napok elnevezésű színházi fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.