2024. április 25., csütörtök

Újvidék városnapot ünnepelt

A város Februári Díját Jolanda Koror érdemelte ki
Újvidék születésnapján az újszülöttek 200.000 dinárt kapnak az újvidéki önkormányzattól(Ótos András felvétele)

Február elsején a tartományi székváros polgárai arról emlékeznek meg, hogy 1748. február 1-jén Mária Terézia szabad királyi várossá nyilvánította Újvidéket. Ebből az alkalomból szombaton Miloš Vučević polgármester meglátogatta az újvidéki szülészetet, ünnepi fogadáson vettek részt a tartományi székváros testvérvárosai, és az esti ünnepségen átadták a város Februári Díját.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a város napja alkalmából a városi szülészeten átadta az önkormányzat február első szülöttjének szóló ajándékát Maria Keredeljilja főnővérnek, aki az influenzajárvány elleni biztonsági intézkedések miatt csak később adta át az ajándékot és az üdvözletet az anyukának. Február első újszülöttje Dimitrije Lončarić.

– A legszebb hírrel kezdjük a városnapi ünnepséget: február elsején két baba született. Dimitrije volt az első, éjfél után pár perccel jött világra. Szeretnék gratulálni a boldog szülőknek, és egyúttal minden újvidékinek is a város napja alkalmából. Ez kiváló alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk azoknak az embereknek, akik a szülészeten dolgoznak. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen jól felszerelt szülészet működik városunkban, és hogy mindig jó híreket kapunk tőlük. Az újvidéki önkormányzat a jövőben is támogatja a városi gyermekes családokat, és nem csupán az ünnepnapokon, hanem például az elsősöknek szánt ingyenes tankönyvekkel, vagy az ingyenes óvodai ellátással. Azt szeretnénk, ha az itt született gyermekek Újvidéken maradnának, és csak kíváncsiságból, turistaként utazgatnának majd külföldre – mondta Újvidék polgármestere.
Az újvidéki városházán ünnepélyes keretek között fogadták a testvérvárosok képviselőit.
– Barátaink eljöttek, hogy velünk együtt ünnepeljék Újvidék 272. születésnapját. Testvérvárosaink képviselői Oroszországból, Fehéroroszországból, Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Magyarországról, Romániából, Horvátországból, a boszniai Szerb Köztársaságból, Montenegróból és Észak-Macedóniából érkeztek. Több évtizedes partnerségekről beszélünk, de folyamatosan azon fáradozunk, hogy újabb testvérvárosi kapcsolatokat építsünk. A kapcsolataink nem csupán protokollárisak, mivel az a célunk, hogy jobb életminőséget biztosítsunk a polgároknak. Újvidéki gyerekek minden évben meglátogatják a testvérvárosainkat, és természetesen mi is vendégül látjuk testvérvárosaink gyermekeit – magyarázta a polgármester.
A város születésnapja alkalmából a Szerb Nemzeti Színházban szombaton ünnepséget tartott az önkormányzat. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere átadta a város Februári Díját Jolanda Korornak, a Rákbeteg Gyermekek Szülei Nemzeti Egyesülete (NURDOR) elnökének, aki a daganatos betegségek elleni harc terén elért eredményeivel és humanitárius tevékenységével érdemelte ki az elismerést.
– Egy évvel újra idősebbek lettünk, de szép, hogy együtt öregszünk meg. Nem veszítjük el a lépést az idővel, és mindig a jövőre összpontosítunk, hogy ne okozzon meglepetést, hisz az elkövetkező évek nagyon sok lehetőséget rejtegetnek. Megmutattuk, hogy valóra tudjuk váltani álmainkat, olyan energiákat mozgósított a város még 272 évvel ezelőtt is, amelyeknek köszönhetően polgártársaink nem ismertek lehetetlent. Az elmúlt évek történelmi viharai rengeteg áldozatot követeltek, de Újvidék mindig talpra tudott állni, és képes volt megbocsájtani. Tiszta elképzeléseink vannak a jövőről: az a célunk, hogy gyermekeink a városban nőjenek fel, itt éljék le az életüket, kevesebb legyen a becsomagolt bőrönd, mint az újszülött – magyarázta Vučević.