2024. április 25., csütörtök

Emléktáblával a feledés ellen

Tisztelgés a város egyik kiemelkedő polgárának életműve előtt

A Vasút utcában lévő Macchiato House kávézó falán elhelyeztek a neves újvidéki ügyvédre, Ignjat Pavlasra (1886–1942), a Sokol Egyesület vezetőjére emlékeztető domborművet. Újvidék történelmében jelentős szerepe van, neki köszönhető elsősorban az 1918. november 25-én megtartott, össznépi nagygyűlés megszervezése is, ezen kiáltották ki Bácska, Bánság, Baranya és Szerémségnek az újonnan alakult SZHSZ Királysághoz való csatolását.

A tegnapi leleplezési eseményen jelen volt többek között Milan Đurić, a város igazgatási és előírási tanácsának tagja is, aki szerint Újvidék kiemelkedő polgárának, a jogtudományok doktorának sokat köszönhet városunk. – A Sokol vezetőjeként az ő mandátumának ideje alatt épült fel az egyesület székhelye, amely napjainkban az ifjúsági színháznak ad otthont. A Vajdasági Ügyvédi Kamara egyik alapítója, de sajnos sok polgártársával együtt ő is a razzia során vesztette életét 1942-ben. Ezzel az emléktáblával rójuk le tiszteletünket azon ember előtt, aki ezt tetteivel kiérdemelte. Nekünk pedig azon kell közösen dolgoznunk, hogy az ő példáján keresztül hirdessük a legnemesebb emberi értékeket – mondta az önkormányzat képviselője.

Željko Krkljuš, a Macchiato House tulajdonosa emlékeztetett arra, hogy Ignjat Pavlas nagy humanista is volt. – Nagy örömömre szolgál az, hogy e táblával kiemelhettük a feledés homályából – mondta Krkljuš.

Srđan Dobrosavljev ügyvéd a Vajdasági Ügyvédi Kamara képviseletében hangsúlyozta, hogy hatalmas megtiszteltetés egy olyan szakmában tevékenykedni, amely tekintélyének növeléséhez Pavlas is nagyban hozzájárult munkájával.

Az emléktábla Luka Kuličić akadémiai szobrász keze munkáját dicséri és azon ház falán lett felállítva, ahol Ignjat Pavlas életének legnagyobb részét töltötte. A Macchiato House kávézó és a Vajdasági Ügyvédi Kamara közösen finanszírozták az emléktábla elkészítését.