2024. április 25., csütörtök

Játszótér és focipálya egy helyen

Műfüves pályát épít a TSC Pacséron – Átalakul a játszótér is

A Topolyai Sport Club közreműködésével, magyar állami támogatásból Pacsér központjában folyamatban van egy kispályás,  műfüves futballpálya kialakítása. A 20-szor 40 méteres játékfelületű terep építésének részleteiről Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója beszélt kérésünkre. 

Palágyi Szabolcs a műfüves pálya felső, szálas burkolatával (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Palágyi Szabolcs a műfüves pálya felső, szálas burkolatával (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

- A topolyai Labdarúgó Akadémiának az a célja, hogy a községbeli, de a távolabbi települések közösségeiben élő gyermekek is megfelelő körülmények között sajátítsák el a foci alapjait, illetve hogy tudjanak edzeni. Ennek érdekében infrastrukturális fejlesztések címén több településen történtek fejlesztések. Magyarországi támogatásból Bácskossuthfalván és Péterrévén felújítottuk az öltözőket, de Bajsán is több lépésben zajlik a sportpálya korszerűsítése, illetve ott egy nagyobb műfüves terep épül. Temerinben is egy, a pacséri pályával szinte megegyező terepet alakítunk ki,  mint ahogy Zentán is – tudtuk meg Palágyitól. Azt is elmondta, hogy a Szerb Labdarúgó Szövetség támogatásából Topolyán már korábban kialakítottak egy műfüves pályát. 

- Mivel Pacsér esetében egy domboldalban elhelyezkedő, egyenetlen terepről van szó, komolyabb alapozás, majd egyengetés előzte meg a felsőbb rétegeket. Egyes helyen bele kellett ásni az emelkedőbe, bizonyos részen szükséges volt feltölteni. Szerbiában nem ez az első ilyen jellegű pálya, ugyanakkor máshol nem alakítottak ki a terep alsó rétegeiben a csapadékot elvezető csőrendszert, illetve annak kaviccsal töltött alapját. A pacséri pálya labdafogó védőhálót is kap a terület a két kapu mögötti részen. A műfüves terep kap két centiméternyi homokot, amire speciális gumigranulátum kerül, s efölött mintegy 2 cm magasságú lesz a műfű – tudtuk meg a TSC vezérigazgatójától, aki elmagyarázta azt is, hogy a terepet heti egyszer kell karbantartani egy speciális kefe segítségével. Az eljárás felállítja a fűszálakat, elegyengeti a gumigranulátumot.

- A műfüves vagy a felénk még igen ritka élő fű-műfű kombinációjából kialakított pályák a legkorszerűbb labdarúgóvívmányok közé tartoznak. Pacsér esetében csak műfűről beszélünk. Könnyebb rajtuk a mozgás és a futás. Az egyértelmű előnyük, hogy esőben, sárban, hóban is megfelelő terepet ad a labdarúgó-mérkőzésnek – hangsúlyozta Palágyi Szabolcs, aki hozzátette azt is, hogy a Pacséron is kialakítás alatt levő pálya további előnye, hogy a mérete miatt alkalmasabb a gyerekekkel folyó edzésekre. Ugyanezt erősítette meg Miklós József, aki a 92 éves pacséri Bácska Labdarúgóklub elnöke is. Tőle megtudtuk még, hogy a faluban csaknem 50 gyermekkel foglalkoznak a TSC szerződéses alapú támogatásával. A műfüves pályától azt remélik, hogy a kis focisták nagyobb kedvvel járnak majd edzésekre, illetve mások is kedvet kapnak hozzá.

Folyik az építkezés Pacsér központjában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Folyik az építkezés Pacsér központjában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

- A pacséri fociklub keretében három csapattal foglalkozunk, korosztályokra felbontva 6-tól 15 évig. Mivel a szomszédos bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgóklub nem rendelkezik a versenyeken való részvételre feljogosító tanúsítvánnyal, ezért több gyermek a mi klubunkban vesz részt a korosztályához tartozó mérkőzéseken, illetve a megelőző felkészülésen. A gyerekekkel két edző foglalkozik, őket a TSC segítségével tudunk biztosítani. A legfiatalabbjaink a községi ligában játszanak, a pionírok egy rangosabb szabadkai ligában, a kadétok pedig a Topolya–Kishegyes–Szenttamás csapatait tömörítő községi ligában – tudtuk meg Miklóstól, aki elmondta azt is, hogy akár esti mérkőzéseket is játszhatnak a jövőben a faluban, hiszen erős reflektorok világítják majd meg a kispályás fociterepet.

Szabolcski Szabolcs, a pacséri helyi közösség tanácselnöke a témával kapcsolatban elmondta, hogy az éjjeli megvilágítás biztonsági szempontból is fontos tényező.

- Pacsér játszótere szinte a védjegyévé vált falunknak az évek folyamán, a gyerekek mellett fotózások kedvelt színhelye is. Sajnos a fából készült elemek mára elöregedtek, több alkatrész javításra, cserére szorul. Jókor jött, hogy a TSC Labdarúgóklub közreműködésével jogosulttá váltunk erre a műfüves pályára. Az előírások alapján csak közterületen épülhetett meg a terep, így egyértelmű volt, hogy a legmegfelelőbb helye a játszótér egyik szeglete. A pálya munkálatai után átrendezzük a játszótér elemeit, illetve felújítjuk, izgalmasabbá tesszük őket – nyilatkozta a helyi közösség elnöke a témával kapcsolatban, és örömét fejezte ki, hogy több év után dinamikusabbá válik, megújul a falu központja.