2024. április 25., csütörtök

A mérőtűtől az ipari robotokig

Az óbecsei Multitest Európában egyedülálló ipari gépeket gyárt és fejleszt

A vállalat óbecsei származású tulajdonosai, a Kádár család tagjai (Zoltán, Csaba, Géza és Viktória) a magyarországi Vecsésen váltak sikeres vállalkozókká.

A Multitestnek több szabadalmaztatott terméket is terveztek már a mérnökeik (Fehér Rózsa felvétele)

A Multitestnek több szabadalmaztatott terméket is terveztek már a mérnökeik (Fehér Rózsa felvétele)

A 19 évvel ezelőtt alapított Equip-Test Kft. – az óbecsei Multitest anyacége – ma már a világ 15 országában van jelen kereskedelmi leányvállalattal Kínától Brazíliáig, ezek közül hat országban gyára is van. 2008-ban Szerbiában még csak kereskedelemmel indult a Multitest, majd 2014-ben a termelés is megkezdődött Óbecsén. A vállalatban kábelkorbácsok és NYÁK-lapok (nyomtatott áramköri lapok) tesztelésére terveznek és gyártanak egyedi tesztberendezéseket. Vevői között szerepel többek között a Tesla, a Mercedes és a BMW is.
– Egy rohamosan fejlődő iparágról van szó, hiszen szinte minden eszközben, berendezésben, járműben van NYÁK-lap. Piacra dobás előtt például az autókban is teszteltetik a NYÁK-lapok működését – mi ehhez tervezünk tesztberendezést, szoftvert írunk a teszteléshez, és a mérőberendezések alaprészét képező mérőtűket is mi tervezzük, gyártjuk és bevonatoljuk ipari arannyal is. Egyedi megoldásaink között sok szabadalommal rendelkező termék van. Mivel teljes körű megoldást: elektromos és gépésztervezést, CNC-megmunkálást, összeszerelést, huzalozást, szoftverírást is nyújtunk ügyfeleinknek, nem függünk külső beszállítóktól. Minden partnerünknek testre szabott megoldást kínálunk. Ha a vevő megveszi a tesztberendezésünket, annak a kopóelemeit is mi tartjuk karban – ehhez is elkészül hamarosan egy egyedi szoftver, amely előre jelzi a várható karbantartást. Termékeinket főleg európai országokba exportáljuk, de Indiából, Kínából és az USA-ból is vannak vásárlóink – tudtuk meg Csapó Igor igazgatótól.

A Multitestben jelenleg 47-en dolgoznak, az alkalmazottak között vannak villamos- és gépészmérnökök, mechatronikusok, CNC-forgácsolók, -marósok és -esztergályosok is. A munkaerőhiány ezt a céget sem kerüli el, folyamatosan keresik a fent említett kádereket.
– Vannak olyan munkatársaink is, akiket itt tanítottunk be. Nagyon fontos a folyamatos képzés, mert csak így lehet lépést tartani a rohamos fejlődéssel. A bérezési és jutalmazási rendszerünk országos viszonylatban is kimagaslóan versenyképes, a teljes bér után tisztességesen adózunk, és mindig napra pontosan utalunk is. Kidolgoztunk egy bónuszrendszert is, amivel a munkatársaink lojalitását jutalmazzuk – jelentette ki az igazgató.

A Multitest sokat fordít új gépekre és technológiákra, valamint olyan robotok és automata rendszerek fejlesztésével is foglalkozik, amelyek a cégcsoport üzemeiben segítik majd a hatékony munkavégzést.