2024. március 29., péntek

Az érsek is üzent a ditróiaknak

Két Srí Lanka-i vendégmunkás miatt forrong a székely falu

Vizsgálatot indít Renate Weber romániai ombudsman a székelyföldi Ditróban alkalmazott, és a helyi közösség egy része által elutasított Srí Lanka-i vendégmunkások ügyében.

Az ombudsman a Radio France International (RFI) román nyelvű adásának nyilatkozva kijelentette: hivatalból indítanak helyszíni vizsgálatot Ditróban. Szomorúnak és felháborítónak nevezte a ditrói esetet. Renate Weber úgy vélte, hogy a Srí Lanka-i pékek kiutasítását követelő ditróiak a káros retorika, a félretájékoztatás áldozatai. Szerinte reakciójuk a migrációval kapcsolatos, éveken át sulykolt retorikából fakad, mely szerint az idegenek potenciális veszélyforrást jelentenek.

„Lám ez a megközelítés lassan-lassan félelmet kelt az emberekben” – állapította meg az ombudsman.

Az 5500 lakosú, 98 százalékban magyarok által lakott gyergyószéki nagyközségben két héttel ezelőtt állt munkába két Sri Lanka-i pékmester, akiket a pékséget működtető helyi vállalkozó munkaközvetítő cég segítségével szerződtetett, miután megelégelte, hogy nem talál helyben megfelelő munkaerőt. A sötét bőrű pékeket bevándorlóknak tekintette a község lakosságának egy része, és ellenségesen viszonyult hozzájuk. A feszültségeket egy szombat délelőttre meghirdetett falugyűlésen próbálják oldani.

Az emberek alaptalan félelmeinek a lebontását tartotta a legfontosabbnak Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke is. Szerinte a vendégmunkások ellen tiltakozó ditróiak álláspontja nagyon hasonlít az Európai Unióban felerősödött migránsellenes diskurzushoz, amely az őshonos közösségek kultúráját és vallását félti az idegenektől.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében Hegedüs Csilla szóvivő foglalt állást a ditrói ügyben. A Maszol.ro portálnak adott nyilatkozatában kijelentette: „a szövetség elfogadhatatlannak tart mindennemű gyűlöletkeltést, ami más emberek vagy embercsoportok ellen irányul csupán a bőrük színe miatt, vagy azért, mert más nyelvet beszélnek”. Hegedüs Csilla mindenkit nyugalomra intett, és arra kérte az embereket, hogy ne engedjenek az uszításnak.

Pénteki közleményében Jakubinyi György,  a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye nyugalmazott érseke – és utódja beiktatásáig annak apostoli kormányzója – az emberiesség, a józan ész, és mindenekelőtt a keresztény szeretet és türelem elvét ajánlotta a ditrói közösségnek és a hasonló helyzetben levő más közösségeknek. Az állásfoglalást az tette indokolttá, hogy a ditrói pékségben alkalmazott két Srí Lanka-i pék ellen állást foglaló helybéliek szószólója a helyi római katolikus közösség segédlelkésze, Bíró Károly volt.

Jakubinyi György sajnálatosnak tartotta, hogy Bíró Károly egy olyan konfliktusba keveredett, amely meghaladja kompetenciáit, és olyan álláspontot képviselt, amely nem egyezik az egyház álláspontjával. Az érsek egyben az egyház álláspontját is összefoglalta a migráció kérdésében. Emlékeztetett arra: a Szentírás figyelmezteti a választott népet, hogy jól fogadják az idegeneket, mert ők is bevándorlók voltak Egyiptomban. Megemlíti, hogy Jézus főparancsa a szeretet, és a keresztényeket az ellenség szeretete is jellemzi.