2024. április 19., péntek

Iraknak új kormányfője van

Mohamed Taufík Allávi korábbi távközlési minisztert nevezte ki kormányfővé szombaton Bagdadban Barhám Száleh iraki elnök. Allávi a Twitteren tett közzé egy videót, melyben bejelenti, hogy az államfő kormányalakítással bízta meg. Allávi üzenetében azt ígérte, hogy előrehozott választásokat fognak tartani, és a korrupció elleni harc mellett kötelezte el magát. Egyúttal ígéretet tett arra is, hogy megvédi a kormányellenes tiltakozókat, és felelősségre fogják vonni azokat, akik tiltakozók haláláért felelősek.
„Azt kérem, hogy folytassák a tiltakozást, mert ha nincsenek velem, akkor magamra maradok, és semmit nem tudok tenni” – szólt a tiltakozókhoz Allávi, világossá téve, hogy a tiltakozókhoz fog fordulni abban az esetben is, ha az országot irányító politikai pártok megpróbálnak ráerőszakolni miniszterjelölteket a kormányalakítás során.
Allávit azt követően nevezte ki kormányfővé Száleh, hogy a parlamenti politikai blokkok képtelenek voltak saját jelöltet megnevezni Ádil Abdel Mahdi utódául.
A bejelentés után tiltakozók gyűltek össze a megmozdulások gyújtópontjaként szolgáló Tahrír téren, Bagdadban és az ország déli nagyvárosaiban, és világossá tették, hogy Allávit a jelenleg uralkodó politikai elit tagjának tekintik, és nem fogadják el a kinevezését. „Nemet mondunk Allávira!” – skandálták. Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok a bejelentés után közölte, hogy támogatja Allávit, kinevezését pedig jó lépésnek nevezte.
Ádil Abdel Mahdi kormányfő novemberben jelentette be lemondását, miután a biztonsági erők több száz embert lőttek agyon a politikai elit és a korrupció ellen tartott tömeges megmozdulásokon. Az iraki síita muszlimok legtekintélyesebb vallási vezetője, Ali al-Szísztáni ajatollah is többször előrehozott választások kiírására szólította fel a kormányt.