2024. április 18., csütörtök

A párbeszéden múlik az EU-tagság

Szerbiának és Koszovónak újra tárgyalóasztalhoz kell ülnie

-

Nincs európai jövő, ha nem folytatjuk le Pristinával a párbeszédet – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő lel, az Európai Unió főképviselőjével folytatott pénteki tárgyalást követően.

– Kompromisszumos megoldásra kell törekednünk. A főképviselővel folytatott tárgyaláson elmondtam, voltak ötleteink, ám mindegyik meghiúsult. Bármit is szerettünk volna elérni, mára lehetetlenné vált – emelte ki a szerb államfő a tárgyalást követő sajtótájékoztatón. Hozzátette azonban, hogy Belgrád kész arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Pristinával, ha Koszovó visszavonja a szerbiai árura kirótt százszázalékos védővámot.

Vučić kiemelte, Szerbia teljesítette mindazt, amit a brüsszeli megállapodásban megfogalmaztak, ám Koszovó az elmúlt 2000 napban, amennyi a megállapodás óta eltelt, semmit nem tett. Kiemelte, Borrell-lel minden fontos kérdést érintettek. Vučić arra kérte az uniós főképviselőt, hogy találjanak megoldást az eddigi gyakorlaton kívül, és vizsgálják meg a jövőbeli együttműködést, a gazdasági fejlődés érdekében hogyan lehetne a határokat megszüntetni az EU és Szerbia között.

Josep Borrell a Nyugat-Balkánon tett látogatását Koszovón kezdte. Mint tapasztalta, komoly munka lesz a tárgyalások folytatása. Szerinte az EU-nak a párbeszéd folytatássa érdekében sokkal intenzívebb szerepet kell vállalnia, mint az elmúlt hónapokban.

– Az európai jövő függ ettől a párbeszédtől – jelentette ki kertelés nélkül a sajtótájékoztatón Borrell, majd hozzátette, az EU rendkívül elkötelezett ebben a kérdésben.