2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Tűz a kollégiumban

Szerdán délelőtt eddig ismeretlen okból tűz ütött ki a zombori középiskolások otthonában. A lángok a kazánházból csaptak föl. A tüzet eloltották, a diákokat pedig hazaküldték. Az esetnek nincsen sérültje, a bennlakók vagyona nem károsodott, az épület infrastruktúrája viszont igen.

Százötvenen várnak a visszaköltözésre (Fekete J. József felvétele)

Százötvenen várnak a visszaköltözésre (Fekete J. József felvétele)

A kollégium az elmúlt három évben jelentős beruházásokat tett a tűzvédelmi rendszerbe. Veszélyességi szempontból három szektorra osztották az épületet, tűzvédelmi ajtókat és falakat állítottak föl, a riasztórendszert tavaly októberben helyezték üzembe. A mostani esetben kiválóan működött mind a technika, mind a tűzesetre kidolgozott cselekvési terv. A füstjelzők riasztottak, a tűzajtók megakadályozták a lángok továbbterjedését, a bennlakók és a személyzet még a tűzoltók megérkezése előtt elhagyták az épületet, az evakuálás mindössze 2-3 percet vett igénybe, mindenki tudta, ilyen esetekre hol van a kijelölt gyülekezőhely.

A tűz során megszűnt az épület áramellátása, megrongálódott az elektromos hálózat és a szennyvízelvezető rendszer. A kollégium igazgatója a tanügyi hatóságokkal egyeztetve kényszerpihenőre küldte a kollégistákat.

A tűz okának felderítése és a kárfelmérés még napokig eltarthat, utána a károkat helyre is kell állítani. A mintegy 150 bennlakót értesítik, hogy mikor költözhetnek vissza a szállásukra.