2024. április 25., csütörtök

Indulni fog-e a választáson az MPSZ?

A döntés a folyamatban lévő ellenzéki tárgyalások végkimenetelétől függ

Nem döntötték még el, indulni fog-e a közelgő választáson a Magyar Polgári Szövetség, vagy bojkottálni fogja – hangzott el a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján az MPSZ zentai irodájában.

Az eseményen jelen lévő Rácz Szabó László pártelnök és Boris Zec ellenzéki képviselő, a Zenta a zentaiaké! frakció tagja, miután közölték megállapításaikat a soron következő választásról, beszámoltak a zentai önkormányzattal kapcsolatos kutatásaik eredményeiről, valamint kifejtették éles kritikájukat a város és az ország vezetőségének tevékenységéről, az alábbi módon összegeztek.

Rácz Szabó László kifejtette véleményét, miszerint a jelenleg regnáló hatalom nem képes országot vezetni és közösséget kovácsolni, valamint nem képes odafigyelni az ellenzékre sem, amit egy demokratikus rendszerben meg kellene tennie. Elmondta, jelenlegi álláspontjuk az, hogy mindenképpen a választás bojkottja lenne a legindokoltabb, mivel arra számítanak, hogy – ahogyan fogalmazott – az eddigieknél is borzalmasabb csalások és átverések fognak következni a folyamat lebonyolításában – ugyanakkor az MPSZ megbeszéléseket folytat más ellenzéki pártokkal, és ezek alapján fogják kialakítani a végső döntésüket a későbbiek folyamán. Minden azon múlik, mely módon tudják jobban képviselni a délvidéki magyarság érdekeit, hangsúlyozta, hozzátéve, megvannak ugyanis az eszközeik, hogy a községi képviselő-testületen kívül is hatékonyan tudjanak működni.

– Olyan helyzet áll fenn ma Szerbiában, hogy a politikai, erkölcsi, gazdasági stb. ismérveket tekintve nem ért meg a feltétele annak, hogy becsületes, demokratikus választást tartsanak. A választópolgárokat terrorizálják, megfélemlítik, megvonják tőlük az információkat, fenyegetik az értelmiséget, és sorolhatnánk. Ezért jutott arra az álláspontra a Magyar Polgári Szövetség, hogy elgondolkodjon a bojkott felett, de a jelenleg is folyó ellenzéki tárgyalások végkimenetelétől függ, elindulunk-e mégis a választásokon – összegezte mondandóját a pártelnök.