2024. április 25., csütörtök

Gyümölcsöző a szerb‒szlovén kulturális együttműködés

A szerb modern művészek reprezentatív alkotásaiból nyílt tárlat Ljubljanában

Szlovénia Nemzeti Galériájában szerdán este ünnepélyesen megnyitották az újvidéki Matica srpska Képtár Szerb modernizmus 1880‒1950 c. tárlatát. A szlovéniai közönségnek ilyen módon bemutatták Paja Jovanović, Uroš Predić, Sava Šumanović, Milan Konjović, Petar Lubarda és más művészek 86 kiváló alkotását.

Az ünnepélyes megnyitón Zorana Vlatković, Szerbia szlovéniai nagykövete, a szerb ortodox egyház képviselői, valamint a művészet számos szakértője és pártolója jelenlétében dr. Barbara Jaki, Szlovénia Nemzeti Galériájának igazgatója és dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Képtárának vezetője, valamint Zoran Poznič és Vladan Vukosavljević, Szlovénia és Szerbia művelődési miniszterei szóltak az egybegyűltekhez.

Barbara Jaki hangsúlyozta, hogy intézményükben a modern alkotások gazdag gyűjteményét őrzik, és hogy a megnyitásra kerülő tárlat a horvát modern alkotások bemutatása után teljessé teszi a közös területen születő, modern művészeti törekvésekről kialakuló képet.

A Matica srpska Képtára vezetőjének szavai szerint A szerb modernizmus 1880–1950 című tárlat azzal a szándékkal született meg, hogy a képtár gyűjteményéből bemutassák a nemzeti művészet legreprezentatívabb alkotásait és legtermékenyebb alkotóit.

Vladan Vukosavljević, Szerbia művelődési és tájékoztatási minisztere kiemelte, hogy ez a rendezvény a szlovén és a szerb kulturális intézmények sikeres együttműködésének példája.

Zoran Poznič szlovén művelődési miniszter, mielőtt hivatalosan megnyitotta a tárlatot, kijelentette: A kiállítás a közös törekvésekről, ugyanazokról a gondolatokról, és ugyanazokról az álmokról szól, amelyeket mind a szerb, mind a szlovén művészek szőttek abban az időben, amikor még közös országban éltek és közös nyelvet használtak. A szlovén miniszter hozzáfűzte: a múltba tekintve és róla gondolkodva alakítjuk a jövő képét.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski és dr. Andrej Smrekar közös tárlatát láthatják a Szlovéniában élők és az oda látogatók. Jelena Ognjanović, Nikola Ivanović és Stanislava Jovanović Mindić ‒ az újvidéki Matica srpska Képtára szakmunkatársainak ‒ segítségével valósult meg a nagy munkával járó kiállítás. Danilo Vuksanović, Darko Despotović, Luka Kulić és Marijeta Sidovski, a Matica Képtárának a konzervátorai azon fáradoztak, hogy a műveket megfelelő állapotba hozzák, és hogy azok alkalmassá váljanak külföldi bemutatásra és szállításra, a Szlovéniai Nemzeti Galéria műszaki szolgálatának köszönhetően pedig megvalósult a ljubljanai kiállítás.

A rendezvényt a Szlovéniai Nemzeti Galéria finanszírozta a Szlovén Művelődési Minisztérium és a Szerb Köztársaság Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumával együtt. A gazdag ljubljanai tárlat a Prešern utca 24. alatti galériában 2020. május 3-áig tekinthető meg.