2024. április 18., csütörtök

Játékot ajándékba

Vendégségben járt a bácskossuthfalvi helyi közösség a falu két óvodájában

A bácskossuthfalvi helyi közösség küldöttsége látogatott el tegnap délelőtt a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény helyben működő csoportjaiba és a Napsugár Református Óvodába.

Ajándékozás a Bambi bácskossuthfalvi csoportjaiban... (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ajándékozás a Bambi bácskossuthfalvi csoportjaiban... (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A vendégek, Seffer Attila tanácselnök, és Fazekas Róbert tanácselnök-helyettes 50 ezer dinár értékű ajándékkal érkeztek, majd elbeszélgettek a vezető óvónőkkel a további aktuális szükségletekről. Mielőtt a Bambi ovisai átvették volna a játékokat, Fényszárosi Fekete Tímea igazgatónő mondott köszönetet a támogatásért, és kérte a gyerekeket, hogy vigyázzanak a játékokra. Fazekas Róbert nyilatkozatában elmondta, hogy az ajándékok beszerzésénél figyelembe vették a két tanintézménybe járó gyermekek létszámát.

– Az állami óvoda 5 csoportja, vagyis a 104 ovisa körülbelül 40 ezer dináros ajándékban részesült, a református oviba járó 23 gyermek pedig mint egy 10 ezer dinár értékű játékot vehetett át. Figyelembe véve az utóbbi évek társadalmi mozgásait, ez a gyermeklétszám reményre ad okot. A helyi közösség igyekszik a lehetőségeihez mérten valamennyi szinten támogatni az óvoda szükségleteit, így hozzájárultunk a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott nyílászárók cseréjéhez, és egy új kazán vásárlásához is. Pacsér és Bácskossuthfalva együttműködésével, pályázati pénzeknek köszönhetően sikerült egymillió dinár értékben az infrastruktúra-fejlesztési célokra támogatást nyernünk, Pacsér pedig félmillió dináros támogatásra tett szert. Eredetileg más tervekkel indultunk a pályázaton, de éppen akkor lyukadt ki a kazán, ezért kazáncserére, fűtésrekonstrukcióra fordítottuk a támogatás nagyobb részét. Továbbá a bölcsis csoport szobájának, és a folyosó nyílászáróinak a cseréjét tudtuk megejteni – ismertette Fazekas, aki említést tett arról is, hogy két éve sikerült korszerűsíteni az óvoda kültéri játszóterét.

– Mostanában az épület süllyedésével akadtak kihívásaink, és a bölcsi pelenkázó helyiségében vannak feladataink. Szeretnénk külön megköszönni a magyar kormány, illetve a Nemzetpolitikai Államtitkárság hozzáállását, hiszen az Id. Kovács Gyula Általános Iskola konyháját korszerűsítő közel 20 ezer eurós támogatás az óvodai étkeztetés minőségi javulását is jelentette – zárta mondanivalóját a falu tanácselnöke.

A Bambi bácskossuthfalvi tagozatát délutáni és délelőtti váltásban egy bölcsődés, egy újonnan megnyitott napközis, és három óvodás csoport teszi ki, az idén összesen 104 gyermekkel foglalkoznak.

– A teendőket 7 óvónő és 2 takarítónő látja el. A bölcsisek és a napközisek fél 6-tól 15 óra 30-ig vannak az óvodában, ezért az uzsonna mellett főtt ételt is kapnak, délután alszanak. Az utóbbi időben a magas kivándorlás miatt is nagyon nehéz dadanénit találni a munkaviszonyban levő szülőknek, illetve sok esetben a nagyszülők is dolgoznak, ezért igény mutatkozott arra, hogy napközis csoportot nyissunk. Az üres helyek hamar beteltek a 26 gyermekkel, és az a tapasztalatunk, hogy szükség lenne a faluban egy ilyen csoport beindítására – tudtuk meg Pálfi Deli Annamária vezető óvónőtől.

..és a Napsugár Református Óvodában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

..és a Napsugár Református Óvodában (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Napsugár Református Óvodában két csoportban folyik a munka. A Méhecskék 15-en vannak, az iskola-előkészítősök pedig 8-an.

– A református óvoda jellegzetessége, hogy a mi foglalkozásaink menetében határozottan képviselteti magát a vallási vonal. Minden hétfőn hittanoktatás zajlik, illetve a napi szinten igyekszünk a gyerekeket a keresztyén értékekre nevelni, így az elfogadásra, a szeretetre, az önzetlenségre, a segítőkészségre. Emellett egyénileg imádkozni is tanítjuk az ovisokat, aminek olyan nagyszerű hozadéka is van, hogy a fohász közben elmondhatják azt, ami bántja a kis lelküket, és megköszönik azt amijük van – tudtuk meg Pintér Gellér Gabriella vezető óvónőtől, aki elárulta azt is, hogy a tanintézmény fokozott figyelmet fordít az ünnepeink vallásos töltetére.

– Az óvodában nagy hangsúlyt kap a magyar néphagyomány, a magyarságtudat, de a nemzeti ünnepeink is. Januárban megemlékeztünk a magyar kultúra napjáról, tanulunk a Himnuszról. Mi karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, húsvétkor a feltámadását, de jeles dátum számunkra a Szentlélek kiáradása, vagyis a pünkösd is. Emellett az állami óvodákban is átadott ismeretanyag sem marad ki – mondta Pintér Gellér Gabriella.