2024. március 29., péntek

Folytatódik a Népszínház felújítása

Aki Szabadka központjában járt az elmúlt napokban, megfigyelhette, hogy a Népszínház épülete körül elbontották a kerítéseket. Mindez arra utal, hogy a több mint egy évtizede húzódó projektum újabb szakaszába lépett, és ahogy ígérték, az év végén talán már előadásokat is láthatunk az épületben.

Mint arról korábban hírt adtunk lapunk hasábjain, a Népszínház felújítására vonatkozó pénzügyi protokoll szerint, a köztársasági és a tartományi költségvetésből 2020-ban 400-400 millió dinárt biztosítanak a munkálatok befejezésére, míg Szabadka Város 80 millió dinárral vesz részt benne.

Lapunk kérésére Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja nyilatkozott a Népszínház felújításával kapcsolatos újdonságokról.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A köztársasági és tartományi szintekről érkező pénzeszközökből, kiegészítve a városi költségvetésből biztosított 80 millió dinárral, szeretnénk a Népszínház felújítását teljes egészében befejezni, azzal, hogy az épület Korzó felőli oldalán lévő üzlethelyiségeket a saját igényeik szerint a jövőbeli bérlők alakítják majd ki, és költségeiket levonjuk a bérleti díjból. A szabadkai önkormányzat az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának feladatba adta, hogy az építés költségeit, vagyis a projektum költségvetési részét igazítsa hozzá a rendelkezésre álló 880 millió dinárhoz. Erre azért volt szükség, mivel a korábbi terv elkészülte óta változott többek között a munkások bérezése is. A szükséges dokumentumokat két napja küldtük el, és az új költségvetés a tervek szerint február folyamán elkészül. Márciusban már ez alapján írjuk ki a közbeszerzési pályázatot – fogalmazott Újhelyi Ákos.

A tanácsos emellett elmondta, hogy a jelenlegi kivitelező bizonyos nehézségekbe ütközött, ugyanis az egyik megoldás nem volt egyértelmű a számára. Ezzel kapcsolatban jelenleg is folynak a tárgyalások, ami miatt a folyamatban lévő fázis várhatóan csak szeptemberben fejeződik be. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a befejező fázis is késne, ugyanis a két fázis párhuzamosan is folyhat. A márciusban kiírásra kerülő közbeszerzési pályázat nyertese a törvényes határidők lejárta után azonnal kezdheti a munkát.