2024. március 29., péntek

Tisztelgés Ady Endre előtt

Ötvenéves a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör

Csütörtök este rendezték meg az Életjel – Csáth Géza Művészetbaráti Kör Megértenek című műsorát a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében. Az emlékestre Ady Endre halálának 100. évfordulója és a magyar kultúra napja alkalmából kerül sor. A rendezvény keretében kettős évfordulóról emlékeztek meg, hiszen hatvan évvel ezelőtt jött létre az Életjel Irodalmi Élőújság, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör pedig fennállásának 50. évfordulóját ünnepli.

– A hit és a kultúra óvott meg bennünket az évezredek során, és ez az egyetlen esélyünk ebben a sarkaiból kifordult világban. A zene, a tánc, a festészet, a szobrászat, épített örökségünk, meséink, filmjeink, történeteink – ezek azok, amelyek megmentenek bennünket a pusztulástól, és azok az emberek, akik ezeket eldalolják, eljátsszák, eltáncolják, lefestik, kőbe, fába vésik, felépítik, filmre veszik és továbbadják nekünk azokat a történeket, amelyek átsegítenek bennünket a közelgő évek viharos eseményein. És a szavak – anyanyelvünk szavai, anyáink, apáink, gyermekeink és unokáink szavai. Ősrégi szavak, amelyek a mában is elevenen élnek, amelyek kimondva és leírva óvnak, dédelgetnek és becéznek, vigasztalnak és megsegítenek, erőt adnak és utat mutatnak a legsötétebb éjszakából is – hangzott el Bata János megnyitóbeszédében.

Az est során Ady Endre istenes versei, valamint Nagy László A föltámadás szomorúsága című szövege hangzott el. Felléptek Barát Magdolna, Basity Gréta, Bencsik István, Binszki Teréz, Horváth Emma, Köteles Füleki Erzsébet, Lőrinc Zsuzsanna, Miklenovics Aranka és Némedi Imre. Zongorán játszott Görög Enikő és Görög Noémi. A műsort Horváth Emma rendezte.