2024. március 28., csütörtök

Megabírság az Airbusnak

A francia bíróság jóváhagyta, hogy az Airbus repülőgépgyártó vállalat 3,6 milliárd eurót fizessen összesen a francia, a brit és az amerikai hatóságoknak az ellene folyó megvesztegetési és korrupciós ügyek miatti vizsgálat eredményeként.

A francia székhelyű Airbus erről már korábban megegyezett a hatóságokkal, amelyek 2016-ban kezdtek el vizsgálódni megvesztegetési ügyek, illetve bizonyos kereskedelmi szabályok kijátszása miatt, amelyekre az Airbus saját maga hívta fel a figyelmet.

A cég még a nyomozati szakaszban egyezett meg a gazdasági bűncselekmények felderítésére létrehozott francia testülettel (Parquet National Financier), az Egyesült Királyságbeli csalás elleni hivatallal (Serious Fraud Office), valamint az amerikai hatóságokkal. Ennek értelmében az Airbus Franciaországnak 2,1 milliárd, az Egyesült Királyságnak 983 millió, az Egyesült Államoknak 530 millió eurót fizet.

A cég gyanúja szerint, az eladások során több százmillió euró folyt el külsős ügynökökhöz, az évtizedek óta alkalmazott rendszer pedig korrupcióra is lehetőséget ad. A saját szervezetén belül lefolytatott vizsgálat ereményeként az Airbus meg is vált közel száz alkalmazottjától az etikai előírások megsértése miatt