2024. március 29., péntek

Sturgeon: csak törvényes módon lehet függetlenségi népszavazást tartani

Csak törvényes keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről - jelentette ki pénteken Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök (Forrás: BBC)

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök (Forrás: BBC)

Sturgeon a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) aktivistái előtt mondott beszédében elismerte: nem biztos, hogy a referendumot az ő szándékának megfelelően az idén meg lehet tartani, bár nem zárta ki egy "konzultatív" jellegű előzetes népszavazás lehetőségét.

Nicola Sturgeon abból az alkalomból beszélt az edinburghi pártrendezvényen, hogy péntek éjjel Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Sturgeon azóta sokszor hangoztatott érvelése szerint az újabb függetlenségi népszavazásra azért van szükség, mert Skócia nem engedheti meg, hogy hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az EU-ból.

A BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: meggyőződése, hogy Skócia független országként viszonylag rövid idő alatt visszaléphetne az Európai Unióba.

Pénteki felszólalásában a skót kormányfő azonban türelemre intette a függetlenség híveit, mondván: még meg kell nyerni a skótok többségét a függetlenség ügyének.

A skót függetlenségről 2014-ben már tartottak egy népszavazást, a résztvevők 55 százaléka azonban arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató szervezet, a YouGov e héten közzétett legfrissebb felmérése szerint a skót választók 51 százaléka pártolná Skócia függetlenné válását egy újabb referendumon.

A cég hangsúlyozza, hogy rendszeresen elvégzett felméréseiben 2015 óta most kerültek először abszolút többségbe az elszakadás hívei.

A YouGov kiemeli azt is, hogy az előző skóciai függetlenségi népszavazást a brit EU-tagságról tartott referendum előtt két évvel rendezték, és sokan azok közül, akik 2016-ban a további brit EU-tagságra voksoltak, 2014-ben még arra adták szavazatukat, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Azóta azonban az így szavazók 21 százaléka meggondolta magát, és most már a függetlenségre voksolna - áll a közvélemény-kutató elemzésében.

A YouGov felmérése ugyanakkor kimutatta azt is, hogy a skót választók 56 százaléka nem szeretné, ha az idén újabb népszavazás lenne Skócia függetlenségéről.

A pénteki edinburghi rendezvényen Nicola Sturgeon is egyenes utalást tett arra, hogy - jóllehet ő továbbra is az idei referendum híve - lehetséges, hogy az újabb népszavazást esetleg csak jövőre, a skóciai parlamenti választások után írják ki.

A skót miniszterelnök hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy a népszavazás törvényességi szempontból teljesen kikezdhetetlen legyen, mert ellenkező esetben az eredményt más országok nem ismernék el, akkor sem, ha a többség ezúttal a függetlenségre szavazna.

Sturgeon szerint ezért kell megállapodás arról, hogy a népszavazás kiírásához szükséges döntési jogköröket London átruházza a skót parlamentre, ahogy az 2014-ben is történt.

A skót miniszterelnök a decemberi nagy-britanniai parlamenti választás után ezt hivatalosan kérte is a brit kormánytól.

Boris Johnson brit miniszterelnök azonban két hete elküldött válaszlevelében közölte: nem áll módjában teljesíteni ezt a kérést, mindenekelőtt azért, mert Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.