2024. március 29., péntek

Nem szabad újabb terheket róni a polgárokra

Az Európai Parlament szerda esti plenáris ülésén vitát tartott az Európai Unió fenntartható mobilitási és közlekedési stratégiájáról. A téma kapcsán Deli Andor fideszes EP-képviselő rámutatott: „Arányosnak és igazságosnak kell lennie a zöld átállás teherviselésének a közlekedésben, s nem szabad a polgárokra újabb és újabb anyagi terheket kiróni. Mindenkinek olyan mértékben kell hozzájárulni a megoldáshoz, amekkora mértékű a hozzájárulása a probléma kialakulásához”.

,,Mindenki egyetért abban, hogy a klímaváltozás egyik kiváltó oka a közlekedés okozta légszennyezés, ezért a közlekedési ágazatnak is részt kell vállalnia a megoldásban. A számunkra ma ismert közlekedési módok nagy változás előtt állnak, az uniós intézményeknek pedig jelentős szerepe lesz e változások irányvonalainak kialakításában. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a közlekedés meghatározó szerepet tölt be mindennapi életünkben, valamint az európai gazdaság gerincét képezi, ezért kiemelt figyelmet kell szentelnünk az uniós közlekedési stratégiának” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.

Deli Andor kiemelte továbbá: ,,A kidolgozás alatt álló stratégiai dokumentumoknak figyelembe kell venni a tagállamok közötti különbségeket. Olyan megoldásokat kell javasolniuk, melyek csökkentik a leszakadást, és nem eredményeznek további különbségeket az Unió fejlett és kevésbé fejlett régiói között. Úgy gondolom, hogy nincs egy mindenkire alkalmazható megoldás, hanem különböző megoldások vannak a különböző helyzetek kezelésére. Ezek végső célja azonban közös kell hogy legyen”.