2024. március 29., péntek

Szerbia kész segíteni Kínának

Az egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nem okozhat drámai körülményeket Szerbiában

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondása szerint az illetékesek mindent megtettek annak érdekében, hogy a világszerte rettegett koronavírus ne kerüljön Szerbia területére. Mint hozzátette, ha esetleg mégis megjelenne a vírus az országban, a helyzet akkor sem lesz vészes, ebben biztos. Az a legfontosabb, hogy mindenki megfelelően reagáljon a kihívásokra – mondta a B92 hírportál összeállítása szerint Zlatibor Lončar, majd arról biztosította a közvéleményt, hogy minden egyes nap figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) is kapcsolatban áll, mint ahogyan a térség országainak a szakembereivel, sőt, a világ egyéb térségeinek a szakértőivel is.

– A Kínából hazaérkező polgárok állapotát figyelemmel kísérjük. Tanácsokkal láttuk el őket, hogy ilyen körülmények között mire ügyeljenek. Arra kérek mindenkit, hogy kizárólag a hivatalos értesüléseket vegye figyelembe. Kína és az Egészségügyi Világszervezet értékelése szerint a koronavírust részben sikerült ellenőrzés alá helyezni. Ez nem azt jelenti, hogy a vírus mától nem terjed tovább, de biztos, hogy a fertőzés nem ölt hatalmas méreteket. Kína területén kívül jelenleg 68 személynél mutatták ki az új koronavírust, a következő tíz napban a fertőzöttek száma biztosan növekedni fog – taglalta az egészségügyi tárca vezetője.

Zlatibor Lončar, megismételvén a járványügyi szakértők megállapítását, kifejtette, hogy a koronavírus aktuális formájával kapcsolatban a problémák gyökerét éppen abban kell keresni, hogy új vírusról van szó, vagyis nem tudni, hogy miként és milyen gyorsan terjed, vagy meddig tart a lappangási idő. Vakcina egyelőre nincs, ám Szerbia már felkereste legsikeresebb szakembereit, akik a múltban részt vettek különböző védőoltások kidolgozásában, hogy szükség esetén kínai kollégáik segítségére siessenek – mondta a Pink tv-ben vendégeskedve Zlatibor Lončar. Bejelentette, hogy a témával kapcsolatban rendelkezésére álló releváns értesüléseket Aleksandar Vučić államfőnek is átadja. Aleksandar Vučić a koronavírus kapcsán is tartja a kapcsolatot Kína elnökével, ezért fontos, hogy minden tényről tájékozódjon – nyomatékosította az egészségügyi szektor első embere.

Mindezzel egyidőben Ivica Dačić külügyminiszter megerősítette, hogy a francia állampolgárokat Vuhanból „kimentő” francia repülőgéppel három szerbiai állampolgár is visszatér Európába. Vuhanban öt szerbiai állampolgár tartózkodott, illetve tartózkodik, közülük egy kedden este érkezett vissza Szerbiába, hárman hamarosan, míg egy nem hajlandó elhagyni az említett várost, a koronavírus epicentrumát, magyarázta a diplomácia vezetője, azt is megerősítve, hogy hamarosan elkészül az Indiában vesztegzárban tartott szerbiai nő vérvizsgálatának az eredménye. A szerbiai állampolgár egy indiai állampolgár felesége, és mindketten Kínában tanárok – tette hozzá Ivica Dačić, mondván, hogy a nőnek nincsenek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei, ám férjének igen, ezért mindkettőjüket vesztegzárba helyezték.