2024. április 19., péntek

Legtöbb panaszt Montenegró, Bosznia és Szerbia ellen emeltek Strasbourgban

A lakosság számához viszonyítva legtöbb pert Montenegró, Bosznia és Hercegovina, Szerbia, San Marino és Moldávia ellen indítottak 2019-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), legkevesebbet ugyanakkor Nagy Britannia, Németország, Írország, Franciaország, Dánia és Belgium ellen, áll többek között az európai bíróság 2019. évre szóló jelentésében.

A Tanjug leszögezi, hogy a bíróságon jelenleg 59.800 indítvány áll az Európa Tanács tagállamai ellen, melyeket polgárok és jogi személyek kezdeményeztek, mert úgy tartják, megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményéből adódó valamely jogukat. Az ügyek egynegyedét az Orosz Föderáció ellen kezdeményezték, de alaposan megnőtt a török, az olasz és az ukrán állam ellen benyújtott panaszok száma is. A bíróság tavaly 884 ítéletet hozott, és 38.400 panaszt – mint megalapozatlant –, elvetett.

Szerbia ellen a bíróságon tavaly 2160 panaszt nyújtottak be, míg egy évvel korábban 2128-at. 24 esetben hozott ítéletet a bíróság, és ezek közül 22-ben elmarasztalta az államot, vagyis megállapította, hogy a szerb állam megcsorbította a polgárok, jogi személyek jogait.

Egyébként 1959-es megalapítása óta 2019-ig a bíróság 216 ítéletet hozott Szerbia esetében, és ezek közül 195-ben igazolást nyert, hogy az állam megszegte az európai egyezményből adódó jogokat. Leggyakrabban a vagyonbiztonság, és a végzések végre nem hajtása miatt hozott elmarasztaló ítéletet az EJEB Szerbia ellen.