2021. január 25., hétfő

Tengeralattjáró ütközött a Titanic roncsának

Mini-tengeralattjáró ütközött a Titanic roncsának, de az amerikai kormány felügyelete alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) eltitkolta a nyilvánosság elől a fél éve történt incidenst.

Fotó: Screenshot
Fotó: Screenshot

A hírt a Telegraph hozta nyilvánosságra virginiai bírósági dokumentumokra hivatkozva, a Titanicot birtokló cég ugyanis eljárást indított a NOAA ellen, és így derült ki, a kérdéses időszakban a Newcastle Egyetem kutatói merültek a 3821 méteres mélységben két darabban nyugvó Titanichoz. Ez az első ütközés, amiről a nyilvánosság tudomást szerzett a neves Titanic roncsainak 1985-ös felfedezése óta.

– Távolabb akartunk maradni, de két tudományos mintát kellett elhelyeznünk, ezért közelebb merészkedtünk, és ekkor véletlenül nekimentünk a hajótestnek, de a koccanás csak kis mértékű volt a hajótest jobb oldalán – magyarázta vallomásában Rob McCallum, a tenger alatti kalandtúrákat szervező cég túravezetője. A kaland tavaly júliusban történt, amikor a 35 millió dollár értékű tengeralattjáró mély pénztárcájú és kalandvágyó utasaival új felvételeket szándékozott készíteni a legendás hajóról.