2024. április 19., péntek

Viharos szél tombolt Zomborban

Másfél óra alatt négyzetméterenként 10 liter eső esett

A SOinfo.org-nak a zombori meteorológiai állomásról jelentették, hogy a kedd esti vihar legerősebb széllökési 18 m/s-osak voltak, vagyis elérték csaknem a 65 kilométer/órát. A széllökések ereje elérte a hetedik, illetve nyolcadik erősségi szintet. Másfél óra alatt négyzetméterenként 10 liter eső esett.

A hetedik fokozatú széllökések esetén a kisebb fák törzsei erősen hajladoznak, a vékonyabb gallyakat pedig letörnek. Ha a szélerősség eléri a nyolcadik fokozatot, abban az esetben már a nagyobb fák törzsei is erősen hajladoznak, illetve erősebb faágak is letörhetnek.

Az esőnek köszönhetően tartomány szerte javult a levegő minősége is, Újvidéken és Szabadkán is tiszta a levegő. A több hétnyi szennyezett levegő után tegnap újra tiszta levegőt lélegezhettek be a polgárok. Hivatalos adatok szerint a minőségi index újra a zöld tartományba került, valamint a káros részecskék aránya is a megengedett szint alá csökkent. Bár a levegő minősége javult, a probléma forrása nem szűnt meg. A fűtési idény nagyban hozzájárul a légszennyezéshez, amely többek között a légzőszervi betegek, a kisgyermekek, valamint az idősebbek egészségére is rossz hatással lehet.

A meteorológiai szakszolgálatok adatai szerint tegnap a tartományban maradt a részben felhős időjárás, helyenként csekély mennyiségű csapadékkal, a maximális napi hőmérséklet nyolc Celsius-fok volt. A ma reggeli fagy után a nap folyamán változó időjárásra számíthatunk, többnyire felhős lesz, időközönkénti napsütéssel. Mérsékelt nyugati- és délnyugati szél fúj.

Az előrejelzések szerint Vajdaságban a következő napokban felmelegedés várható. A hétvégén igazi tavaszias időjárásban lehet részünk, a hőmérséklet elérheti a 15 fokot is. Az enyhe időjárás azonban nem jelenti azt, hogy a tél véget ért volna.