2024. április 16., kedd

Pető-kurzus Zomborban is

Első ízben hozták ki a szórványba a konduktív pedagógiai képzést
Perpauer Attila: Immár a szórványban is elérhető a Pető-módszer (Fekete J. József felvétele)

Perpauer Attila: Immár a szórványban is elérhető a Pető-módszer (Fekete J. József felvétele)

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara már többször végzett szűrést Zomborban, hogy fölmérje, kiknek javasolja a központi idegrendszer sérülését követő állapot javítása érdekében az intenzív fejlesztési kurzust. Annak, aki vállalta, eddig Zentára kellett utaznia a kéthetes kurzus idejére. A Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Magyar Kormánynak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően mind a szűrések, mind a kurzusok ingyenesek Vajdaságban. Ez óriási segítség a vajdasági magyarság számára, hiszen Budapesten mindent fizetni kell, ráadásul az utazást, ott tartózkodást, élelmezést is állni, amit – bármennyire is szüksége lenne a terápiára – egyszerűen nem engedhetnek meg sokan maguknak.

Első zombori látogatásán Csuka Pál, a Pető András Kar konduktora jelezte, hogy a szűrés mellett várhatóan megszervezik az intenzív kurzusokat is. Az ígéret teljesült, a hét elején beindult a két héten át tartó kezelés-képzés a Magyar Polgári Kaszinó próbatermében. Így a rászorulók még a Zentára utazás költségei alól is mentesülnek.

Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja minden alkalommal elkíséri a kar képviselőit Zomborba. A szerdán megtartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy első ízben hozták ki a szórványba a Pető-módszerrel végzett konduktív pedagógiai képzést, Zomborban és Muzslyán pedig 2014 óta végeznek szűréseket.

– Jelenleg 12 személlyel foglalkoznak a konduktorok, négy csoportban, ebből kettő gyermekcsoport és kettő felnőtt csoport. Az utóbbiak egyikében multiplex sclerosisban szenvedők, illetve agyvérzés utáni állapotban lévők vannak. Az intenzív konduktív képzés során olyan gyakorlatokat sajátítanak el a páciensek, amelyeket utána odahaza is végezhetnek és ezek a későbbiek során javítják életminőségüket – foglalta össze Perpauer Attila.

Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség körzeti szervezetének elnök asszonya köszönetet mondott az ingyenes, kihelyezett Pető-kurzus szervezőinek, egyben minden rászorulót biztatott, hogy vegyen részt a képzésen, ami egyértelműen javítja az életlehetőségeit.

Két hétig tart az életminőséget javító foglalkozás (Fekete J. József felvétele)

Két hétig tart az életminőséget javító foglalkozás (Fekete J. József felvétele)

Kubik Annamária a lányát hozta el a kurzusra. Korábban Zentára is jártak. A lánya megszerette ezt a speciális tornát, a kurzust, édesanyja szerint pedig rengeteget fejlődött a járása, az egyensúlya, és nagy segítség, hogy most helyben vehet részt a képzésen.