2024. április 19., péntek

A lakatlan házakat célozzák meg

A horgosiak is a közösségi oldalakon tájékoztatják egymást arról, hol kell vigyázniuk

Az elmúlt napok eseményei igencsak felborzolták a kedélyeket Horgoson és környékén. Amúgy is csak amolyan vihar előtti csend állapotot érzékeltek a Magyarkanizsa községben lakók a hideg idő beköszöntével, amikor némileg megfogyatkozott az utcán látható migránsok száma.

Aztán, ahogy sejteni is lehetett, menedéket kerestek, fedelet a fejük fölé, és ezt a lakatlan házakban, elhagyatott épületekben találták meg. Talán a szociális érzékenység még azt mondatná, hogy emberek, köztük néhány gyerek, fáznak, érthető. Az viszont már korántsem érthető, hogy ha tüzet gyújtanak egy-egy épületben, távozáskor miért nem oltják el, és a szeméthegyeket miért kell otthagyniuk maguk után, ami minősíthetetlen állapotokat eredményez.

A vasútállomást lezárták, berácsozták Magyarkanizsán. A közösségi oldal MigransInfoMagyarkanizsa csoportjában napról napra arról lehet olvasni, az adott napon éppen melyik lakatlan házat szemelték ki maguknak. Csoportokba verődve, nem törődve a magántulajdonnal, szükség törvényt bont alapon mennek be a házakba. Az emberek félnek. Horgoson talán most még hatványozottabb a félelem, ahol a buszállomáson mindig lehet látni több-kevesebb migránst. A központban is, a Bácska birtokon, a Majorban. Mindenhol van belőlük. Az emberekben pedig egyre nagyobb a nyugtalanság, nem érzik magukat biztonságban, mintha egy időzített bombán ülnének. Eddig nem történt olyan eset, ami megbolygatta volna teljes egészében a lakosságot, a lappangó félelem mégis ott van mindenkiben. A boltosokban, a járókelőkben, a szülőkben.

A horgosiak is a közösségi oldalakon tájékoztatják egymást arról, hol kell vigyázniuk. Egyesek felvetették a polgári gyűlés összehívásának szükségességét is. Az egyik fiatalember arról panaszkodott, nem érti, hogyan járkálhatnak iratok nélkül, ugyanakkor a gyenge rendőri jelenlétet is többen kifogásolták. Bár, akármennyi rendőrt is hoznak, úgy tűnik, mintha a migránsok száma mindig felülmúlná azokat.

A horgosi Kiss Zenóbia nem tagadja, maga is fél esténként, sötétedés után kimenni az utcára, szerinte igen nagy a baj mind a faluban, mind a környékbeli településeken.

– Este, vagy legalábbis akkor, amikor besötétedik, már biztosan nem merészkedünk ki az utcára, éppen a migránsok jelenléte miatt. Félelmet keltenek bennünk. Nem is kicsit. Bezárkózunk, ami máskor azért nem volt jellemző, az ajtót és a kaput is gondosan zárjuk, mintha legalábbis rejtőzködnünk kellene. De óvjuk magunkat, ahogy csak tudjuk! Emellett nagyon aggasztó, hogy elárasztják az üzleteket. Az elárusítók is félnek, ahogy hallom tőlük. Rettegnek, hiszen bármikor bármi megtörténhet. Biztos vagyok benne, hogy naponta legalább 50-60 személy tartózkodik a faluban, ennyit látunk, gondolom, van több is – mondta a horgosi hölgy, akivel mindebben az egyik üzlethez közel lakó Baté Veronika is egyetért, ő sem szívesen mozdul ki otthonról.

– Szörnyűnek tartom ezt az állapotot. Rettegésben tartanak egy eddig élhető kis falut, szinte tönkreteszik. Féltem a gyermekeimet is, hiszen ki tudja, kiben mi lakik, más népcsoport, más mentalitás… Hallomásból tudom, hogy most már ilyen-olyan ürüggyel bekopogtatnak minden házba, és ahol látják, hogy nem lakik senki, bemennek. A megoldás nem helyi és nem is községi szinten keresendő, hanem feljebb. Országos szintű megoldás kell ide, vagy pedig követni a magyar példát, és megerősíteni a határt, illetve egyáltalán be sem engedni azokat, akik nem rendelkeznek papírokkal, nem tudják igazolni kilétüket – fejtette ki Veronika.

Sors Róbert faluelnök is a közösségi oldalakon kérte a lakosokat, hogy ha bármilyen rendbontást észlelnek, a rendőrséghez forduljanak, valamint Rajko Veselinov, a Szerb Köztársaság Menekültügyi és Migrációügyi Főbiztosságának számát is tárcsázhatják.

– Látom a bejegyzéseket, ami a polgári gyűlést illeti, de annak is csak úgy lenne értelme, ha azok, akik tudnának az áldatlan állapoton segíteni, jelen lennének. Nagy probléma, hogy a lakatlan házakat birtokba akarják venni, mindenhová, mindegyik házhoz kellene egy ember, hogy ezt kiküszöbölhessük, ami ugye reálisan is túlzottan nagy követelés. Naponta százan is megfordulnak szerintem, bár pontos adataink nekünk sincsenek. Áthaladnak. Vannak, akik Szabadka irányába mennek, vannak, akik Kanizsa felé, de arról jönnek is. Tehát jönnek-mennek, mi pedig nem tehetünk mást, mint azt, hogy még inkább odafigyelünk egymásra – hangsúlyozta a faluelnök.

A hívható telefonszámok: rendőrség: 024/625-350 és 024/625-374, Rajko Veselinov, a KIRS munkatársa: 063/142-1245 vagy 069/793-303.