2024. április 25., csütörtök

Segítségnyújtás egész évben

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete aktív évet zárt – Prioritást élvez a saját konyha beindítása

Kishegyes község leghumánusabb és legnagyobb tömeget megmozgató szervezete a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete. Számos tevékenysége az emberi élet és egészség megóvására, valamint az életminőség javítására irányul. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy sokan segítik a szervezet működését.

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

Fontányi Andor (Lakatos János felvétele)

– A községi szervezet működéséhez nélkülözhetetlen partner a Szerbiai Vöröskereszt és a tartományi Vöröskereszt. Számos támogatást kaptunk tőlük, valamint útmutatást programjaink lebonyolításához. Helyi szinten pedig Kishegyes község önkormányzata nyújt pénzbeli segítséget tevékenységünk és programjaink egy részének kivitelezésében. Emellett fontos kiemelni önkénteseinket is, mert ők azok, akik programjaink nagy részét megvalósítják. Az intézményekkel is jó kapcsolatot ápolunk, például az iskolákkal, óvodákkal, a szociális központtal és számos civil szervezettel. Természetesen mi nyitottak vagyunk mindenkivel az együttműködésre – számolt be a titkár, majd azzal folytatta, hogy legjelentősebbek és -tömegesebbek a szociális programjaik.

– Tavaly két alkalommal 300-300, élelmiszert és higiéniai kellékeket tartalmazó csomagokat osztottunk ki. A népkonyha programunk a 2019/2020-as idényben hatalmas átalakításon megy keresztül. A múlt idényben még hat hónapon keresztül, heti három alkalommal osztottunk egytálételt, a mostaniban viszont a legrászorultabbak heti öt alkalommal kapnak meleg ételt, nyolc hónapon keresztül. Emellett folyamatosan foglalkozunk használtruha-gyűjtéssel és -osztással is. Jelenleg is nagy mennyiségű ruhával rendelkezünk, amit fel tudunk kínálni a rászoruló lakosoknak. A szociális tevékenységek kapcsán említést érdemel az idősekkel való foglalkozás is. A múlt évben is meglátogattuk az időseket, és októberban több programot is szervezetünk számukra – közölte a szervezet titkára.

A Vöröskereszt tevékenységei közé tartozik a véradások szervezése és az önkéntes véradók toborozása is. A múlt évben három alkalommal szerveztek véradást, az akciókat a község mindhárom településén megtartották, és csaknem 250 egységnyi vért sikerült begyűjteni. Ugyancsak a Vöröskereszt feladata az elsősegélynyújtás oktatása. Ezt tavaly különböző formákban valósította meg a községi szervezet – nyilatkozta Fontányi.

Jelentős átalakításon ment keresztül a Vöröskereszt népkonyhaprogramja Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

Jelentős átalakításon ment keresztül a Vöröskereszt népkonyhaprogramja Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

– Elsősorban az általános iskolások elsősegély-oktatására fektettünk nagy hangsúlyt. A község három iskolájából kettőben rendszeresen folyik elsősegély-oktatás, s ennek már megtapasztalhattuk az eredményét. Egy közlekedési baleset után a Vöröskereszt általános iskolás aktivistái nyújtottak elsősegélyt. Az iskolák mellett elsősegély-oktatást biztosítunk vállalatok és intézmények számára is, 6 és 12 órás tanfolyamokat tartunk. Az elmúlt évben házi betegápoló képzéseket is tartottunk. Erre is nagy igény mutatkozott – számolt be a titkár, majd hozzáfűzte, hogy az elsősegély-oktatás mellett más módokon is együttműködnek az általános iskolákkal. Különböző képzéseket, vetélkedőket szerveznek és pályázatokat jelentetnek meg a diákok számára.

A tervekről Fontányi elmondta, hogy az aktivitásokat továbbra is szeretnék fenntartani és bővíteni. A múlt évben egynapos tábort szerveztek az általános iskolások számára, ezt az idén is szeretnék megtartani, és több naposra bővítenék. A tervek között prioritást élvez a saját konyha beindítása. Erre minél hamarabb sort akarnak keríteni, mert így jobban ki tudnák elégíteni a népkonyha igényeit, de más aktivitásaikban is segítséget nyújthat – fogalmazott.