2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Rárúgta az ajtót az élvonalra a Fradi

Így kell folytatni a bajnokságot a téli szünet után

Mintha mi sem történt volna, úgy folytatta a Ferencváros labdarúgócsapata az OTP Bank Ligát, a listavezető ugyanis győzelemmel ment téli pihenőre, és nagyarányú győzelemmel folytatta a tavaszi első fordulóban is.

Szerhij Rebrov együttese a Paksot fogadta, amely korábban többször is megtréfálta a zöld-fehéreket, még Budapesten is. De ez a Paks már nem az, amelyet az utóbbi években megszokhattunk. A hazai pálya fölénye is a múlt ködébe veszett, pedig néhány éve még remegő lábakkal lépett pályára mindenki a Tolna megyei kisvárosban, mert benne volt a levegőben a vereség lehetősége. A 2019/2020-as szezonban azonban már nem így van, a Paks a nyolc hazai fellépése közül négyet is elveszített, idegenben pedig most futott bele a hatodik pofonba, így továbbra is a 10. helyen szerénykedik.

A Fradi pillanatnyi kétséget sem hagyott afelől, melyik a jobb csapat: a 3. percben Olekszandr Zubkov szerzett vezetést, a 43. percben Franck Boli, az 51. percben Isael növelte az előnyt, a 4:0-s győzelmet pedig végül Zubkov állította be.

Nehéz mit mondani egy 4:0-s meccs után. Örülök a teljesítménynek, főként egy ilyen rövid, háromhetes felkészítés után. De természetesen továbbra is elemezzük a játékunkat, és megmutatjuk a játékosoknak, miben kell fejlődniük. Mert mindig mindenben előrébb kell lépnie a csapatnak” – nyilatkozta Rebrov a meccset követően.

A Fradi Kisvárdán lép pályára szombaton, ott, ahol eddig kettőből kettő bajnokit nyert. 2018. augusztus 11-én 2:0-ra verte a hazaiakat Leandro és Davide Lanzafame góljaival, 2019. március 30-án pedig Nyikolaj Szignyevics találata jelentette az 1:0-s sikert. Ami érdekesség, hogy a hazaiak mindkétszer emberhátrányban fejezték be a mérkőzést.

A Kisvárda most sem lesz esélyes, bár a csapatra ráférne a sikerélmény, hiszen 17 meccsen szerzett 20 pontjával csupán három csapatot előz meg a tabellán. Dajka László tanítványai sorozatban harmadszor kaptak ki a múlt héten, 2019-et az Újpest elleni idegenbeli (0:1) és a Fehérvár elleni hazai vereséggel (0:2) zárták, a tavaszi nyitányon pedig Mezőkövesden szenvedtek 1:0-s vereséget.

A tabella második helyén továbbra is a Fehérvár áll, amely a felkészülés során négy meccset játszott, és egyet sem nyert meg. Így jött el a múlt heti, Honvéd elleni bajnoki, amely gól nélküli döntetlennel zárult. Joan Carrillo edző csak azzal nyugtathatta önmagát, hogy szerinte közelebb álltak a győzelemhez. „Az eredménnyel természetesen nem vagyok elégedett, hiszen nyerni szerettünk volna a szurkolók miatt is. A játékosok hozzáállása rendben volt, szerintem lehetett látni, hogy az első perctől az utolsóig hajtottak a három pontért. A helyzeteink meg is voltak, de a befejezések nem sikerültek” – mondta.

Szombaton az Újpest vendégeként kellene helytállni, és nem is teljesen reménytelen a helyzet. Az újpestiek ugyanis egy csúfos, 4:0-s debreceni zakóval nyitották az évet, a keretből a télen távozott a házi gólkirály Feczesin Róbert, illetve Karol Mészáros és Bojan Sanković, de a hírek szerint a csapat kapitánya, Litauszki Róbert is eligazolna. A szurkolók pedig bojkottot hirdettek: amíg a közellenségnek tartott belga tulajdonos, Roderick Duchatelet nem távozik, nem térnek vissza a lelátóra. Márpedig Duchatelet addig marad, amíg valaki piaci áron nem veszi meg a lila-fehér klubot.

A Honvéd a fehérváriak után újabb dobogóssal, a Mezőkövesddel játszik, amelyet szeptemberben egyszer már legyőzött idegenben. A Puskás Akadémia a kaposvári döntetlen után a Debrecent fogadja, míg a Somogy megyeiek Diósgyőrbe utaznak. Az utolsó előtti Zalaegerszeg Pakson nagy lehetőség előtt áll: egy győzelemmel megelőzheti a riválist, és elkerülhet a kiesőhelyről.

A 18. forduló programja

Február 1., szombat: Kisvárda–Ferencváros (17 óra), Honvéd–Mezőkövesd (17), Diósgyőr–Kaposvár (17), Paks–ZTE (17), Puskás Akadémia–Debrecen (17), Újpest–Fehérvár (19.30).