2024. április 19., péntek
NBA

Kobe bekerül a Hírességek Csarnokába

Még idén bekerül a Hírességek Csarnokába Kobe Bryant, a vasárnapi tragikus helikopter-balesetben elhunyt kosárlabda-legenda. A Massachusetts állambeli Springfieldben található intézmény vezetője, Jerry Colangelo elmondta, ezúttal el fognak térni a szokásos jelölési folyamatoktól, Bryantet a 2020-as évben elsőként fogják az őt megillető helyre emelni. „Így tisztelgünk Kobe emléke előtt. A történelem talán legemblematikusabb osztálya kerül be idén Kobe, Tim Duncan és Kevin Garnett személyében” – nyilatkozta Colangelo. A játékosokat legkorábban három évvel a visszavonulásuk után iktathatják be a halhatatlanok közé. Bryanthez hasonlóan Duncan és Garnett is 2016-ban fejezte be pályafutását. Az ünnepélyes beiktatásra augusztus 29-én kerül sor Springfieldben.

Ugyancsak a legendás kosárlabdázóhoz kapcsolódó hír, hogy Bryant egy gyerekkönyvön dolgozott Paulho Coelhóval, de a brazil író bejelentette, hogy a kosárlabdasztár halála után törölte közös munkájuk kéziratát. A köteten néhány hónappal ezelőtt kezdtek el dolgozni, miután augusztusban Bryant ismét megkereste. „Töröltem a vázlatot, mert semmi értelmét nem látom annak, hogy nélküle publikáljam” – mondta. Ez nem azt jelenti, hogy ne akarna majd írni arról, mi mindent tanult Bryanttől, és arról, hogy milyen nagyszerű ember volt. „De egy gyerekkönyvnek így semmi értelme sincs már” – fűzte hozzá. A könyvvel a hátrányos helyzetű gyerekeket akarták bátorítani azzal, hogy a sport kitörési lehetőséget adhat számukra.

A Grizzlyk jobbak voltak

104:96-os vereséget szenvedett Memphisben a Denver, amely az alapembereket sújtó sérüléshullám miatt nyugaton a másodikról a negyedik helyre csúszott vissza. Jokićék már az első negyedben komoly hátrányt szedtek össze, amely később 19 pontnál tetőzött (71:52), a vendégek erejéből innen csak a kapaszkodásra futotta. A zombori 25-13-as dupla duplát és 5 asszisztot hozott össze, a Grizzliesnél Marko Gudurić is kapott negyedórát, ami 5 pontra volt elég.

Az utóbbi időszak egyik „leggyengébb” meccsét játszotta Luka Dončić (21) a Dallasban, amely otthon kapott súlyos pofont a Phoenixtől (104:133). Marjanović 4 perc alatt 5 pontig jutott. Keleten a Boston Floridában nyert derbit a Miami ellen (101:109), a ligaéllovas Milwaukeet a sérült Antetokounmpo hiányában az 51 pontos Middleton vezette a Washington elleni győztes pontzuhatagban (151:131). A főcsoport legjobbjai közül a címvédő Toronto (130:114, Atlanta) és a Philadelphia (115:104, Golden State) sem hibázott.

EURÓPAI POROND

Fellélegezhetnek Sopronban

Sorozatban harmadik meccsét nyerte a női Euroliga B csoportjában a Sopron, amely ezzel biztosította részvételét az egyenes kieséses szakaszban. A magyar kirakatcsapat, amely meglehetősen ingadozóan teljesített a korábbi időszakban, a lengyel Gdynia otthonában aratta a fontos sikert (67:77).

A Szombathely remek második félidővel (49:30) verte az olasz Brindisit (93:83) a BL utolsó előtti fordulójában, ám a D csoport negyedik helyén álló Beşiktaş is megverte a litván Neptunast, amivel eldőlt, hogy a magyar gárda az utolsó játéknapon már biztosan nem előzheti meg a törököket a nyolcaddöntős pozícióért futott versenyben.