2024. április 19., péntek
ZÖLDÖVEZET

Tervezzünk előre!

Februártól már lehetnek teendőink a kertben

A tél beálltával pihenőre kényszerült a kertünk, erőt gyűjtenek a növényeink, és pihenünk mi is. Nemsokára azonban kienged a föld fagya és megcsapja az orrunkat a fellélegző föld illata – elérkezik hát lassan annak az ideje, hogy ha nem is rögtön szerszámot, de tollat ragadjunk, és megtervezzük a ránk váró első kerti munkákat!

– Érdemes összeírni azt, hogy mit is szeretnénk tavasszal vetni, ültetni, és be is szerezhetjük a vetőmagokat, lehetőleg szakboltban, ahol a tasakon fel van tüntetve a mag szavatossági határideje is. A saját termésű vetőmagnak vannak kockázatai, mert előfordulhat, hogy a mag nem volt tökéletesen érett a betakarítás idején, ezért lehet, hogy nem fog kikelni, de a hibátlan vetőmag is csak akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha a talajt rendesen előkészítjük és optimális időpontban ültetünk – mondja Kiss Róbert, az óbecsei Eurogarden tulajdonosa.

A szakember szerint érdemes permetezési tervet is készíteni, ehhez már most beszerezhetjük a szükséges növényvédő – gombakártevők elleni, továbbá lisztharmat, levéltetű és más kártevők elleni – szereket is, amelyeket érdemes tápoldattal és tapadást fokozó szerrel is kiegészíteni. 

Bár februárra lassan már kifelé tartunk a télből, még meglephet bennünket az eddig elmaradt havazás. Ha erős havazást jeleznek a meteorológusok, kötözzük össze a tuja- és fenyőféléket, de ha ezt elmulasztottuk, mindenképpen rázzuk le róluk a havat, hogy ne essen szét és ne sérüljön meg a növény a hó terhe alatt.

A szunnyadó vagy ébredező növényekre is érdemes időt szánnunk már februárban. A tavasz első hírnökeinek az egyike az elbűvölő szépségű hunyor (Helleborus), amelynek szépségét nemcsak a virága, hanem örökzöld levele is adja. Ha valamelyik levélen barna foltok jelennek meg, távolítsuk el még a virágzás előtt, de a tavalyi leveleket is vágjuk le. Ha szabálytalan a formája vagy túl nagyra nőtt, ilyentájt érdemes megmetszeni a mályvabokrot, azaz a hibiszkuszt is. Vágjuk le az elöregedett, elhalt ágakat, a többit pedig a felére vagy a harmadára vágjuk vissza. Az örökzöld növényeinket is vizsgáljuk meg, és metsszük le az elhalt, sérült részeket, sőt fagymentes napokon öntözzük is meg azokat. A hortenziákról is le lehet már vágni a hervadt virágfejeket az első pár egészséges rügypár felett.

– Ma már egyre többen vásárolnak karácsonykor földlabdás fenyőfát, fokozatosan ezt is kivihetjük a melegről, először egy nem fűtött helyiségbe, majd ha már ásni is lehet a földben, ki is ültethetjük a végleges helyére. Azt, hogy lehet-e dolgozni a kertben, minden esetben az időjárás dönti el: hidegben, fagyban nincs mit tennünk, de amint megenyhül az idő, máris érdemes szerszámot ragadnunk – javasolja Kiss Róbert.