2024. március 29., péntek

Erősödő idegenforgalom

Milićević tartományi alelnök Szlovéniába látogatott

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke tegnap a ljubljanai 31. Alpok–Adria: Turizmus és Szabadidő regionális kiállításon vendégeskedett, ahol Zdravko Počivalšek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel folytatott beszélgetést. Megállapították, a két ország közötti kiváló kapcsolatok alapot adnak a jó gazdasági együttműködéshez.

– Szerbia és Szlovénia közötti gazdasági együttműködés évről évre növekszik, és ezt a továbbiakban erősíteni szeretnék az idegenforgalom, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén is – mondta Milićević. Hozzátette, Vajdaság gazdasága jelentősen hozzájárul ehhez az együttműködéshez.

– Tavaly csaknem 85 000 szlovén turista látogatott el Szerbiába az év első tíz hónapjában. Szeretnénk, ha ez a szám tovább növekedne, hiszen nagyobb bevételt jelentene. Ezért mutatjuk be Szerbia és Vajdaság turisztikai látványosságait a ljubljanai vásáron, ugyanakkor más területeken is intenzívebb együttműködést keresünk – emelte ki az alelnök.

Počivalšek miniszter kijelentette, a jó politikai együttműködés növeli a turisták cseréjét, de előmozdítja a jó gazdasági együttműködést is. Elmondta, érdeke, hogy Szlovénia továbbra is vonzó úti cél maradjon a szerbiai, illetve a vajdasági vendégeknek.

– Meg vagyok győződve arról, hogy ha Szerbia fejleszti turisztikai adottságait, akkor a szlovénok nagyobb számban fognak Szerbiában üdülni – mondta Počivalšek, majd hozzáfűzte, a szlovénok leginkább a szerbiai vendégszeretetet, a kulturális és történelmi emlékeket, valamint a jó ételeket szeretik.

Milićević találkozott Ljubljana polgármesterével, Zoran Jankovićtyal is. Megjegyezték, a találkozó jó alkalom volt a szerbiai és szlovéniai viszonyok javítására, valamint a tapasztalatok cseréjére, különösen a környezetvédelem területén, ugyanis 2016-ban Ljubljana elnyerte az Európa zöld fővárosa címet.

– A ljubljanai csapat bemutatta nekünk a magas környezeti normák elérésében szerzett tapasztalataikat, valamint azokat a tevékenységeket, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy ez a város az egyik leginkább urbanizált város legyen. Ezeket a pozitív példákat fel szeretnénk használni Újvidék, Vajdaság és Szerbia továbbfejlesztésében – mondta Milićević.

Janković kifejtette bizalmát Szerbiának az Európai Unióhoz való csatlakozásáról, amely megnyitná a határokat országaink még jobb gazdasági integrációjára.

A vásárra több mint 300 kiállító gyűlt össze 20 országból. Tartományunkból bemutatkozott: Újvidék, Szabadka, Zombor, Sid, Ópazova, Ürög, Törökbecse, Versec, Bácspalánka, Zsablja, valamint a Vajdasági Gazdasági Kamara. A vásár azokra a turistákra összpontosít, akik az aktív üdülést részesítik előnyben, a túrázást, a kerékpározást, továbbá kedvelik az adrenalin sportokat és hasonlókat.