2024. április 23., kedd

Esély több mint 120 ezer munkanélkülinek

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) programjain keresztül idén 122 ezer munkanélküli jut elhelyezkedési esélyhez, mindeközben külön figyelemmel lesznek a nehezebben alkalmazható személyekre – hangzott el a foglalkoztatási és munkaügyi minisztérium, valamint a foglalkoztatási szolgálat megállapodásának aláírásakor.

A Vajdasági RTV jelentése szerint Zoran Đorđević miniszter kijelentette, hogy idén is igyekeznek minél sokoldalúbban támogatni a foglalkoztatást, többek között a munkára váró polgárok képzésével is. Ezekre a célokra a NFSZ 3,7 milliárd dinárt, a Hivatásos Rehabilitációs Alapból 550 millió dinárt, az IPA programokból pedig 23,6 millió dinárt választottak ki. Újdonságként jelentette be az átképzési lehetőséget az IT-szektorban, amire 150 millió dináros keretet láttak elő.

– Legalább 7400 rokkantsággal élő személy jut esélyhez 2020-ban – mondta a miniszter. – Hiszem, hogy mindezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy mielőbb és mind többen itthon is boldoguljanak.

A megállapodás szerint különös tekintettel lesznek az ötven évnél idősebbek, a szakképzetlen, vagy egy évnél is hosszabb ideje munkára várókra, csakúgy mint a női munkaerőre, és az első alkalmazásra váró fiatalokra. A tervek szerint mintegy 10 ezer polgárt ölelnek fel a különféle programokkal, ennek szinte fele a fiatalokat szólítja meg.