2024. április 25., csütörtök

Búcsút int az írott sajtónak a milliárdos

Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb nagybefektetője úgy döntött, kilép a sajtóbizniszből. „Az írott sajtó a múlté lesz, ezért eladom az összes kiadványt” – jelentette ki a 90. életévében járó üzletember, aki egyébként mindig is szeretett újságot olvasni. Úgy látja, hogy az elektronikus sajtó elterjedése miatt csak olyan lapok tudnak fennmaradni papíralapú kiadásban mint a New York Times vagy az USA még mindig legnagyobb példányszámban eladott, több mint 130 éves napilapja, a Wall Street Journal.

Az AP hírügynökség jelentése szerint Buffett máris lebonyolította az üzletet, 140 millió dollárért eladta a Lee Enterprises amerikai médiacégnek a Berkshire Hathaway összes kiadványát, beleértve a nebraskai Omaha World-Heraldot és a New York-i Buffalo Newst. Az adásvételi megállapodás szerint 10 amerikai államból 30 napilap és 49, weboldallal rendelkező, előfizetéses hetilap, valamint 32 más nyomtatott termék váltott tulajdonost. A Lee Enterprises 10 évre kibérelte a Berkshire Hathaway ingatlanjait, egyébként is már 2018 júliusa óta ennek a cégnek az irányítása alatt voltak a kiadványok.

A sajtó – bár nem úgy tűnik – a Berkshire Hathawaynek csak egy kis részét képezi, hiszen összesen több mint 90 különféle vállalatnak a tulajdonosa, és hatalmas befektetései vannak olyan társaságoknál mint a Coca-Cola, az Apple számítástechnikai óriáscég vagy a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó nemzetközi Wells Fargo.