2024. április 26., péntek

Trivan: Állami támogatás elektromos és hibrid autókra

Néhány napon belül a szerbiai környezetvédelmi minisztérium pályázatot ír ki elektromos és hibrid gépjárművek beszerzésének támogatására – jelentette be Goran Trivan szakminiszter. A minisztérium szerint ez is hozzájárulna a levegőszennyezettség csökkentéséhez.

– A levegő milyensége változó, akár a korábbi években. Fontos, hogy a nyilvánosság megértette ennek fontosságát, és nyomásgyakorlással szeretné elérni, hogy a helyzeten mielőbb javítsunk. Épp ezért szokásainkat és az energiaforrásainkat is cserélni kell, hogy tisztább levegőt szívhassunk – mondta a B92-nek nyilatkozva. Hozzáfűzte, kétségtelen, a legnagyobb légszennyezők Szerbiában a fűtőberendezések és a közlekedés.

A miniszter korábban már szólt arról, hogy az idei költségvetésből megkísérelnek elkülöníteni eszközöket a hibrid és elektromos gépjárművek beszerzésének támogatására, ami a jelekből ítélve sikerült, a részleteket pedig várhatólag néhány napon belül közzéteszik. Ugyanakkor Trivan emlékeztetett arra is, hogy január 1-jétől ezek a korszerű járművek után csökkentették az adót, és keresik a megoldást a behozatali új autókra kivetett ökológiai járulékok kérdésében is.