2024. március 29., péntek

Új feladatok előtt

Jelentős egészségügyi beruházások Zomborban – Felújították a Közegészségügyi Intézetet

Dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár tegnap Dušanka Golubović polgármester asszony kíséretében megtekintette a tartományi kormány biztosította eszközökből frissen fölújított Közegészségügyi Intézetet. Az épületet még 1875-ben emelték, és 1925-től szolgálja a közegészségügyet. Attól az időtől kezdve évtizedeken át nem végeztek rajta jelentősebb fölújítást.

Gojković: A fő cél a minőségi egészségvédelem (Fekete J. József felvétele)

Gojković: A fő cél a minőségi egészségvédelem (Fekete J. József felvétele)

A tartományi kormány tavaly biztosította a létesítmény teljes renoválásához szükséges pénzt.
– Az épület immár megfelel a korszerű előírásoknak, az intézet maradéktalanul képes ellátni Nyugat-Bácska több mint 180 ezer lakosának közegészségi védelmét. Most elégedettek lehetnek a páciensek és az alkalmazottak is, hiszen korábban rossz és veszélyes körülmények között dolgoztak, ugyanis veszélyes, fertőző anyagokat kezeltek. Mindezt magunk mögött hagytuk. A Közegészségügyi Intézet a továbbiakban is számíthat a tartományra, támogatjuk a még korszerűbb eszközök beszerzését, ezek közül egy zajmérő és elemző készülék lesz az első – nyilatkozta a tartományi titkár. A tartományi titkár a látogatás során egyebek mellett a koronavírus-fertőzésről és az influenzaszezonról is szólt, egyben emlékeztetett, hogy jó ütemben halad a zombori Közkórház teljes fölújításának projektje, az idén már a munkálatok is elkezdődhetnek.

A közkórház felújítása egyébként a legnagyobb beruházás a város területén, aminek befejeztével új, magasabb szintre emelkedik az egészségvédelem és az egészségügyi ellátás a régióban, ami egyébként a tartomány egész területét tekintve alapvető cél.

Čubrilo: Nagyobb teret szentelhetünk a környezetvédelemnek (Fekete J. József felvétele)

Čubrilo: Nagyobb teret szentelhetünk a környezetvédelemnek (Fekete J. József felvétele)

A VÁROS IS TÁMOGATJA AZ INTÉZETET

A látogatás során a város polgármester asszonya és dr. Dragoslava Čubrilo, az intézet igazgatónője a tartományi titkár jelenlétében megállapodást írt alá az intézet idei, a város általi anyagi támogatásáról.
– Egyaránt fontos a közegészségügyi intézet nyújtotta szolgáltatás minősége és az alkalmazottak biztonsága, de egy harmadik szempont is: a város műemlék értékű épületeinek megőrzése. A tartományi beruházás mindhárom szempontot szem előtt tartotta, és úgy tette korszerűvé a létesítményt, hogy megőrizte belső architektúráját és külső építészeti sajátságait. A ma aláírt megállapodás a közegészségügyet érintő külön programok finanszírozásáról szól. Ez egy teljesen új finanszírozási modell, a város ugyanis eddig csak az általa alapított egészségügyi intézményeket támogatta, az egészségházat meg a gyógyszertárt. Az idén ez megváltozott, most ezt az intézményt támogatjuk, különös tekintettel a környezetvédelem időszerű kérdéseire. A megállapodás értelmében az intézmény folyamatosan ellenőrzi a levegő és a vizek minőségét, hamarosan a zajszennyezettséget is, az önkormányzat pedig a mért adatok alapján döntheti el, hogy milyen területeken végez újabb beruházásokat a lakosság egészségének megőrzése érdekében – magyarázta Dušanka Golubović.

Dr. Dragoslava Čubrilo megerősítette, hogy az intézet a fölújítást követően korábban nem végzett feladatokat is el képes látni, ezek között leginkább a környezetvédelmet érintőket. Mérni tudja a szálló por mennyiségét, hamarosan a zajszintet is, Apatin község segítségével pedig már pollenelemzésre is van módja az intézetnek.

ÓVAKODJUNK AZ INFLUENZÁTÓL

Újságírói kérdésre a tartományi egészségügyi titkár kijelentette, hogy sem Vajdaságban, sem Szerbiában nem jelent meg a tomboló koronavírus-fertőzés.
– Korai lenne még pandémiát kiáltani, a kínai hatóságok tájékoztatása szerint ellenőrzés alatt tartják a járványt. Összehasonlításként mondom, a világon évente 250–600 ezren halnak bele az egyszerű influenzába. Ebben az időszakban gyakoriak a járványok, tartományunkban megjelent a H1N1 vírusfertőzés, a kórházakban látogatási tilalom van érvényben, ez az influenzával szembeni első fokú megelőzési óvintézkedés. A koronavírus új jelenség, sem oltóanyag, sem külön terápia nincs rá, egyelőre ugyanúgy kezelik, mint a többi vírusfertőzést, pihenéssel, fekvéssel, az immunitás növelésével. Nálunk számolni kell az influenzás megbetegedések számának a növekedésével, de a helyzet nem aggasztó. Megelőzésként minél kevesebbet tartózkodjunk zárt helyiségekben, étkezzünk egészségesen, kerüljük a cseppfertőzés lehetőségét. Szerbiában rendelkezésünkre állnak a reagensek, amelyekkel a koronavírus kimutatható, és az egészségügy fölkészült az esetleges fölbukkanásának kezelésére – válaszolta a tartományi egészségügyi titkár.

Nyitókép: A fölújított épület (Fekete J. József felvétele)