2024. április 23., kedd
ZENTAI KERTÉSZEK EGYESÜLETE

Alternatív lehetőségek a növénytermesztésben

A zentai Kertészek Egyesülete a helyi Royal Szálló nagytermében tegnap délelőtt képzési programot tartott a következő címmel: Mezőgazdasági vállalkozások versenyképességének fönntartható erősítése alternatív növények termesztésbe vételével és/vagy új, nagy hozzáadott értéket képviselő termékek fejlesztésével.

Dr. Lengyel László megnyitja a rendezvényt (Szögi Csaba felvétele)

Dr. Lengyel László megnyitja a rendezvényt (Szögi Csaba felvétele)

A program a határon átívelő Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia pályázat keretében valósult meg. Együttműködő partnerek voltak: az Újvidéki Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kara és az Európai Ügyek Alap Szerbiából, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, a Szegedi Gabonakutató Intézet és a Lavina Alapítvány Magyarországról.

Az eseményt megelőzően dr. Lengyel László, a Kertészek Egyesületének elnöke lapunknak elmondta, a rendezvény vendég előadói a magyarországi pályázati partnereik, kutatóintézetek munkatársai voltak. A központi tematika a különböző alternatív növények termesztéstechnológiája és felhasználásának lehetőségei köré épült, ugyanis népszerűsíteni szeretnék azokat a növényeket, amelyek a nagyiparilag termesztett fajok mellett még gazdaságosan termeszthetőek a vidékünkön, akár azért, mert hagyományuk van, akár azért, mert új lehetőség adódik velük foglalkozni. Ami a belőlük készíthető termékeket illeti, közös tulajdonságuk, hogy egészségesek, különböző tápanyagokra érzékeny személyek számára is fogyaszthatóak. Lengyel László a célközönségükről elárulta, hogy az vegyes korosztályú, tehát egyáltalán nem lehet elmondani, hogy a fiatalokat nem érdekelnék ezek a témák, nem kell tehát attól tartani, hogy a mezőgazdaságban nem történik generációváltás. Hozzátette, azért is szerveznek tréningeket hagyományos előadások helyett, mert ezek jobban igazodnak a hallgatókhoz, interaktívabbak az utóbbiaknál. Az előadók rendszeresen megkérdezik hallgatóságukat a saját tapasztalataikról az adott témákban, kikérik a véleményüket az elhangzottakról, és azt a továbbiakban maguk is felhasználják. Így érhető el, hogy nem csupán a közönség tanul az előadótól, hanem ez a másik irányban is működik.

Az eseményen Táborosiné Ábrahám Zsuzsanna, a NAIK ZÖKO Szegedi Kutató Állomás laborvezetője a fűszerpaprika földolgozásáról, Bráj Róbert, a NAIK állomásvezetője a batáta termesztési tapasztalatairól, dr. Tar Melinda, a NAIK osztályvezetője a hüvelyes növények és a klímaváltozás összefüggéseiről, Ács Katalin, a Gabonakutató Kft. Szeged laborvezetője pedig az alternatív növények konyhai felhasználási lehetőségeiről tartott előadást.