2024. április 25., csütörtök

Fizikai aktivitás, vitaminok

Felkészülés az influenzaszezonra

Dr. Herbut Elvirától, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház gyermekorvosától az influenzaidényre való felkészülésről érdeklődtünk.

Az újévi ünnepek alatt, majd a báli idény megkezdésével, a disznóvágások idején több megterhelés éri a gyomrunkat. Mit kell tennünk ahhoz, hogy normalizáljuk ezt az állapotot?

– Fokozni kell a fizikai aktivitást, akár konditeremben, akár otthon is tudunk gyakorlatokat végezni, amelyekkel átmozgatjuk az izmainkat. Ajánlom a szabadban való sétálást és futást (aki ezidáig nem futott, az ne a téli időszakban kezdje el a megfázás veszélye miatt), valamint az úszást medencében. Mindenképpen vissza kell vezetni a napi öt étkezést, valamint kerülni kell a szénhidrát bevitelét. Lefekvés előtt semmikképpen sem fogyasszunk édességet, mivel zsír formájában lerakódik és ezt nehezen tudjuk majd ledolgozni. Édességet csak nagyobb aktivitások előtt tanácsos fogyasztani.

Az édességet gyümölccsel is pótolni tudjuk?

– Igen! Amennyiben nagyon hiányzik az édesség valaki számára, akkor édesebb gyümölcsöket kell fogyasztani. Saját tapasztalatból mondom, hogy a magvak is kiválóan helyettesítik a szénhidrátot. A magvaktól azt hittem, hogy majd felszalad a koleszterinszintem, de ez nem így történt – a védőkoleszterinem (HDL) nagyon magasra szökött, ami nagyon jó, az LDL pedig nagyon alacsonyra csökkent.

Milyen betegségek jelentek meg a változékony időnek köszönhetően?

– Imitt-amott már megjelent a nagyon magas láz és a tüdőgyulladás – az influenza is tüdőgyulladással jár, de nem tudjuk 100%-ra megállapítani, hogy ezek a betegségek már az influenza előhírnökei lennének, mivel a nagyon magas láz, az izomfájdalom, a tüsszögés és a fejfájás a tünet. Topolya községben általában a január végi és márciusi intervallumban üti fel a fejét az influenza. Most inkább vírusos megfázások, torok- és tüdőgyulladások, hányásos és hasmenésen megbetegedések vannak. Az utóbbit azért tartom érdekesnek, mert ezek a fertőzések régen jobbára nyáron jelentkeztek.

Hogyan tudjuk megvédeni a szervezetünket az influenza ellen?

– Erre a sport a megoldás! Természetesen ennek egy életfilozófiának kell, hogy legyen, mivel egy hónapnyi sportolás nem fogja megvédeni a szervezetünket az influenzától. Nagyon hatékonyak a szezonális sportok, ezzel erősítjük a szervezetünket, serkentjük a vérkeringést. A gyümölcsök fogyasztása egész évben ajánlott. Prevencióképpen több C-vitamint kell fogyasztani, ajánlom még a Q10-est, valamint az antioxidánsok, a több fehérje-bevitelt, és mint már említettem, a szénhidrátból minél kevesebbet kell bevinni a szervezetünkbe.

Ha mégis elkapjuk az influenzát, olyankor mi a teendő?

– Mivel a szervezetünk nagyon sok folyadékból áll, ezért több folyadék bevitele ajánlott tea, illetve facsart citrom, vagy narancs formájában. Kiemelném az antioxidánsok szervezetünkbe juttatását, amelyek a C-, az E-vitaminok, valamint a szelén. Kifejezetten fontos a D-vitamin bevitele, hiszen a téli hónapokban nincs sok napsütés. Figyeljünk arra, hogy az étkezés ne legyen túl erős, valamint arra is, hogy sűrűn szellőztessünk! A szobában, ahol a beteg tartózkodik, relatív melegnek kell lennie, valamint a betegnek nem kell egész idő alatt az ágyban feküdnie, hiszen az is legyöngíti a szervezetet. Láz esetén lázcsillapítókat kell használni, de ha a betegség két vagy három napnál is tovább tart és magas a láz is, akkor okvetlenül orvoshoz kell fordulni! Ilyenkor megvizsgáljuk a páciens torkát és tüdejét, mivel az influenza nagyon sok tüdőgyulladást idéz elő – komplikáció felmerülésekor antibiotikumot kap az illető. Influenza esetén a gyermekek és a felnőttek se menjenek közösségbe (iskolába, munkahelyre), mivel nagy a fertőzés veszélye.