2024. április 25., csütörtök

Nincs influenzajárvány Szabadkán

A járványügyi szakorvos szerint nincs ok pánikra az új koronavírus miatt

Jelenleg az influenzaszezon közepén járunk. Ennek okán a Szabadkai Közkórházban korlátozzák a beteglátogatásokat. Egy kórházi beteg most csak egy látogatót fogadhat. Járványról szerencsére nem beszélhetünk, az influenzaszerű tünetekkel küzdő betegek száma alacsony városunkban. Ezzel kapcsolatban Nebojša Bohuckival, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosával beszélgettünk.

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás (Gergely Árpád archív felvétele)

Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás (Gergely Árpád archív felvétele)

– Az influenzáról a törvényi előírásoknak megfelelően októbertől április végéig heti szinten készítünk kimutatásokat. Ez az év hidegebb periódusa, amikor minden felső légúti megbetegedés, köztük az influenza is aktuális. Az elmúlt héten regisztráltuk az idei szezonban a legtöbb influenzaszerű tünetet. Hangsúlyozni szeretném, hogy influenzaszerű tünetről beszélünk, nem magáról az influenzáról! Az influenzaszerű tünet annyit jelent, hogy egy beteg magas lázzal, fej- és izomfájdalmakkal jelentkezik az orvosnál. Az orvos pedig a klinikai kép alapján következtet az influenzás megbetegedésre. Az influenza megállapítására azonban virológiai diagnózis szükséges, amit orvos nem végez. Tehát az influenzaszerű tünetekből volt a múlt héten a legtöbb, de még mindig nincsenek akkora számban, hogy járványról beszéljünk. Sőt! A járványügyben a betegek számát tekintve három szintet különböztetünk meg, alacsony, közép és magas szintet. Jelenleg a betegek száma még a legelső, tehát az alacsony szintet sem éri el. Ez a helyzet egész Vajdaságban. A tartományban az elmúlt héten száz influenzaszerű tünetet mutató beteget jegyeztek 100 ezer lakosra, ami alacsony arány – nyilatkozta lapunknak Nebojša Bohucki.

Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos (Fotó: Patyi Szilárd)

Nebojša Bohucki járványügyi szakorvos (Fotó: Patyi Szilárd)

A járványügyi szakorvos szerint az influenza elleni védekezés legjobb módja, ha felvesszük a védőoltást, amit még most sem késő felvenni. Annak, aki nem vette fel a védőoltást, fontos betartania az általános higiéniai szabályokat, mert az influenza cseppfertőzéssel terjed. A szakember azt tanácsolja, mossunk rendszeresen kezet langyos vízben, szappannal, legalább húsz másodpercen át.

Jelenleg sokat hallani a Kínában tomboló tüdőgyulladásos megbetegedést okozó koronavírusról, amelyről szintén kérdeztük Nebojša Bohuckit. A szakorvos elmondta, hogy a Kínában megjelent koronavírus egy új vírus, amelyet körülbelül egy hónapja ismernek a szakemberek, ezért egyelőre keveset tudni róla. A koronavírusok családjának létezéséről azonban már az 1960-as évektől tudnak. Ezek a vírusok emlősökben és madarakban találhatóak meg. 2002-ben történt először, hogy egy koronavírus járványt okozott, ez volt a SARS-járvány, amely a mostanihoz hasonlóan Kínából indult el. A járványban 8 ezer ember betegedett meg, a halálozási arányszám pedig 10 százalékot tett ki. A 2012-ben kitört MERS-járvány ennél súlyosabb volt. 2500-an betegedtek meg, a halálozási arányszám itt már 35 százalékot tett ki.

Az influenzaszerű tünetekkel küzdő betegek száma alacsony városunkban (Gergely Árpád illusztrációja)

Az influenzaszerű tünetekkel küzdő betegek száma alacsony városunkban (Gergely Árpád illusztrációja)

– Az új fajta koronavírus eddig csak Kínában fertőzött meg embereket. Persze Kínán kívüli országokban is vannak koronavírussal fertőzött személyek, de ők mindannyian jártak Kínában. Eddig egy Kínán kívüli országban sem történt meg, hogy egy Kínából érkezett személy megfertőzött volna egy másik embert. Mindez annak köszönhető, hogy a Kínából érkezőket a járványügyi szakemberek azonnal karanténba helyezik. Hasonlóan jártak el a SARS- és a MERS-járvány idején is, és akkor sikerült is leküzdeni a járványt. Pánikra tehát nincs okunk – magyarázta a szakorvos, hozzátéve, hogy az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed, így könnyebb védekezni ellene, mintha levegőben terjedne.

Felmerül a kérdés, hogy a koronavírus mennyire veszélyes betegség.

– Azt, hogy a vírus milyen veszélyes, nem tudjuk megmondani, mert pontosan kellene tudnunk, hogy összesen hány beteg van, és közülük hányan haltak meg. A halálozások számát tudjuk, de a megbetegedések számát nem tudjuk. Persze, becslések vannak, amelyek a halálozás arányát 4 százalékra teszik. Ha ez igaz, akkor a halálozási arány alacsonyabb, mint a SARS és a MERS esetében volt – mondta Nebojša Bohucki.