2024. március 29., péntek

Mozgás által közvetített érzelmek

Dance Noir Sepsiszentgyörgyről Újvidéken és Szabadkán

A sepsiszentgyörgyi M Studio Mozgásszínház, a Barta Dóra rendezésében készült Danse Noir című előadást Újvidéken játszotta első ízben külföldi színpadon. A társulat az újvidéki fellépést követően a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban is vendégszerepelt.

Az előadás középpontjában a végzetes nőalak áll. A humorral és iróniával fűszerezett előadás a nő és a férfi sötét viszonyát kíséri végig, korokon átívelve, Ovidius és Hésziodosz mitologikus történeteit vetítve ki a ma emberi viszonyaira.

Az előadás kapcsán Bajkó Lászlóval, az M Studio táncosával beszélgettünk.

* Meséljen a próbákról! Hogyan állt össze az előadás?

A próbafolyamatok általában egy hónaptól másfél, két hónapig szoktak tartani, ez az előadás konkrétan tíz nap alatt állt össze. Két hét kísérletezés meg mozgáskeresés után a rendező még hozzáadta a görög drámában levő prózai részt és ez született belőle.

* A testbeszéddel több mindent lehet kifejezni mint beszéddel?

Maga a testbeszéd és magának a testnek a mozgása külön időbeli gyakorlatot igényel, valószínűleg többet, mint a szövegtanulás, ezért mindig munkásabb a folyamata. Viszont az embereknek elérhetőbb eszköz a szöveg, mert érthetőbb kommunikációs eszköz. Nagyon kevés a mai világban a mozgás által közvetített érzelembeli kifejezés – luxusnak számít az ilyen együttes. Otthon kevés a közönségünk, el kell jönnünk nyugatabbra, viszont nem adjuk fel. Reméljük, előbb vagy utóbb megszokják az emberek.

* Mióta tagja a mozgásszínháznak?

Nekem néptáncos múltam is van, aztán három évig az egyik színházban színészként dolgoztam, majd 2005-ben, amikor megszületett az M Studio, akkor csatlakoztam a társulathoz. Jól éreztem magam néptáncosként és színészi feladatokkal is ellátva, itt is jól érzem magam. Egy picit úgy érzem, öregszem, a huszonhetedik évadomat kezdtem el az idén, és már kicsit fáradok. Kicsit aggódom, hogy lesz-e utánpótlás.

* Fizikailag hogyan készülnek fel egy előadásra?

Nagyon megterhelő, állandó edzést követel. Valójában nagyon sok munka van azzal, ami a színpadon könnyűnek látszik és könnyűszerűnek tűnik. Általában minden bemutató előtt van egy-két hetes fizikai felkészítő, ami erősíti az ízületeket, az izmokat, ezzel együtt indul mindig a munka.

* Ön hogyan áll a férfi-nő témához?

Elég nyitott vagyok minden témához, általában a rendezők teszik fel a kérdéseket és mi azokra reagálunk. A nyitottság nagyon fontos ebben a szakmában – nyilatkozta Bajkó László, az M Studio táncosa.