2024. március 29., péntek

Niedermüller féltő szavai

Az ellenzéki, de magát jobboldalinak tekintő Magyar Hang figyelt fel még szombaton megjelent cikkében Niedermüller Péter inkriminált kijelentéseire, amelyeket az ATV Nap híre című vitaműsorában mondott el. Péterünk, aki a DK EP-képviselőjeként anno Brüsszelben jeleskedett a Fidesz és a magyar kormány gyalázásában, az önkormányzati választás óta pedig Erzsébetváros polgármestere, nagyon nagyot mondott, akkorát, hogy azt már a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sem hagyhatta szó nélkül. Pedig ő – ahogy mindig is szokta – csak szóról szóra felmondta a bemagolt leckét, amit Brüsszelben a haladó szellemű és lánglelkű újforradalmároktól megtanult az úgynevezett „fehér nacionalizmusról”. (Ő nevezte így.)

Polgármesterré való megválasztása is egy érdekes történet volt, előbb kijelentette, hogy entellektüelként nem ért ő ehhez, ezért véletlenül sem jelölteti magát, azután mégis „hagyta magát rábeszélni”, polgármester-jelölt lett, és bizonyára nagy bánatára győzött is.

Ettől azonban sokkal érdekesebb az inkriminált kijelentés, amit teljes egészében kell idézni. „Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik... akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek”

A Magyar Hang nagy visszhangot keltett cikke után Niedermüller magyarázkodásba kezdett, szerinte szavait kiragadták a kontextusból. „A beszélgetés a Fidesz kommunikációs válsága körül forgott. Ebben az összefüggésben mondtam, hogy a kormány ma már nyíltan szélsőjobboldali politikát és propagandát folytat, a fehér nacionalizmus retorikáját használja” – írta.

Abban nyilván senki sem kételkedik, hogy a DK-s politikus a Fideszt és az Orbán-kormányt akarta megvádolni, hiszen mindig, minden megszólalásával ezt teszi, talán nincs is mondata, amely nem erről szólna, ugyanakkor az is tény, eközben „definiálta” azt is, hogy kikből áll az úgynevezett fehér nacionalisták rémisztő képződménye: a fehér keresztény férfiakból (és nőkből).

Niedermüllernek – és a hozzá hasonlóan gondolkodó haladók tömegének – ezek szerint a nacionalizmust (aminek különböző válfajai lehetnek) nem azt teszi felismerhetővé, hogy képviselői mit tesznek és miként gondolkodnak. Ez számukra lényegtelen, és hogyan is lehetne fontos, hiszen ezzel maguk elé állítanának – ha elvszerűek lennének – áthághatatlan akadályt. Ha  ugyanis a gondolkodást és a cselekedetet tennék az általuk mélyen elítélt nacionalizmus mércéjévé, akkor miként engedhetnék szabadjára gyűlöletüket és megvetésüket – ahogyan Niedermüller is teszi féltésnek álcázott mondataival – a másként gondolkodókkal és a másként kinézőkkel szemben, azokkal szemben, akik keresztények, fehérek és férfiak vagy nők.

Egyébként is 20. századi tapasztalatokból jól tudjuk, a világ megváltására és megmentésére elköteleződött forradalmároknak (náciknak és bolsevikoknak egyaránt) – ahogy újforradalmári utódjaiknak is – mindig te voltál a fontos. Mindig is te voltál az, akit könyörtelenül el kell pusztítani, ha másként merészelted látni a világot és másként mertél kinézni, mint ők. Az soha fel sem merült bennük, hogy netalán a te gondolataidnak és tetteidnek is lehet bármilyen megfontolásra érdemes létalapja, ha azok nem az ő ideológiai futószalagokon legyártott gondolataikat és az ő gyűlölettel teli cselekedeteiket utánozták.