2024. április 24., szerda

Az innováció a fejlődés alapja

Megépült az újvidéki Tudományos-Technológiai Park
A politikusok körbejárták a technológiai park üzembe helyezett részlegét (Ótos András felvétele)

A politikusok körbejárták a technológiai park üzembe helyezett részlegét (Ótos András felvétele)

A jelenlegi kormány mandátumának kezdetekor egyetlen tudományos-technológiai park sem létezett az egész országban, a mandátumának végére pedig négy is működni fog Újvidéken, Belgrádban, Nišben és Čačakon – mondta Újvidéken, a Műszaki Tudományok Kara keretében működő Tudományos-Technológiai Parkja átadása során Ana Brnabić szerb kormányfő. Hozzátette, azért lehet ez így, mert nem álltunk el az álmainktól, elsősorban attól a céltól, hogy Szerbia az innovációk, a tudás színhelye legyen. Az említett létesítmények mellett, mint mondta, startup központok egész hálózata is kialakult, ami a gazdasági fejlődését segíti elő az országnak. Az újvidéki parknak az előnyeit leghamarabb a számítástechnikai szektor tapasztalja majd. Lehetőség lesz további modern technológiák alkalmazására, kiváló szoftverek, gazdasági kezdeményezések fejlesztésére. A mandátum elején az iskoláknak nem volt internet-hozzáférésük sem, ma már minden iskola csatlakozni tud a világhálóra – jelentette ki Brnabić. Programozást tanulnak a gyerekek, mert ezt a szülők nagy számban igényelték. A kormányfő abbeli véleményének adott hangot, hogy az országban megvan a megfelelő infrastruktúra ahhoz, hogy a jövőben nagy fejlődést valósítson meg. Emlékeztetett, hogy a legközelebbi tudományos-technológiai park Ljubljanában van, Szerbiában pedig négy is lesz hamarosan.

Az újvidéki létesítmény tízezer négyzetméteren terül el. Az építkezés befejeződött, ami a projektum első fázisának a megvalósulása. Heteken belül indul a második fázis, ami az épület felszerelését, tartalmi feltöltését foglalja magába.

Sokat jelent majd a startup vállalkozások számára az új technológiai park (Ótos András felvétele)

Sokat jelent majd a startup vállalkozások számára az új technológiai park (Ótos András felvétele)

Igor Mirović tartományi kormányfő a helyszínen arról is beszámolt, hogy ugyancsak heteken belül további fontos építkezések kezdődnek Újvidéken, így a BioSens Intézet új épületéé és az Orvostudományi Karé. Miloš Vučević polgármester a város és az egyetem történetében új fejezetnek nevezte a tudományos-technológiai létesítmény átadását. Felhívta a figyelmet arra, hogy Újvidéken hamarosan megkezdődnek a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatások is. A cél a szakemberek elvándorlásának megakadályozása és új munkahelyek teremtése – értékelte, s kiemelte, hogy máris jelentősek a sikerek ezen a téren.

Dubravka Nègre, az Európai Beruházási Bank (EIB) szerbiai vezetője örömmel nyugtázta, hogy a pénzintézet támogatásával ilyen jelentős projektumok valósulnak meg Szerbiában. Az újvidéki technológiai parkba eddig 26 millió eurót ruháztak be, de Szerbia-szerte mintegy 400 millió euró értékben zajlik az EIB támogatásával hasonló kezdeményezések kivitelezése.

Prof. dr. Rade Doroslovački, a Technológiai Tudományok Karának dékánja az intézmény fennállásának hatvanadik évfordulójára hívta fel a figyelmet, s arra, hogy méltó megünneplése az átadó ennek a jubileumnak. A gazdaságot, a tudományt, az IT szektort kapcsolja majd egybe a megépült park – húzta alá.