2024. március 29., péntek

Perović: A montenegróiak Szerbiában rosszabb helyzetben vannak, mint a szerbek Montenegróban

Az újvidéki Bölcsészettudományi Kar etika tanára, valamint a Kivándorlókkal való együttműködési tanács elnöke, dr. Milenko Perović a Tanjugnak kijelentette, hogy a szerbek Montenegróban nem veszélyeztetettek, de a montenegróiak Szerbiában igen.

Leszögezte, hogy az utóbbi hetekben felerősödött a montenegróiak elleni gyűlölet – amilyent hullámokban megéltek már a horvátok, szlovének, albánok, bosnyákok is –, s ezt leginkább a szabad vallásgyakorlásról szóló törvény gerjesztette.

Illusztrációként  Ivica Dačić külügyminiszter fenyegető kijelentéseit idézte. A Újvidéki Egyetem professzora szerint a montenegróiak biztonsága Szerbiában megingott, míg Montenegróban a szerbek jogai nem csorbultak. Szerinte a népszámlálási adatok is ezt igazolják.

– 1991-ben Montenegróban a szerbek tették ki a lakosság 9 százalékát, míg a legutóbbi népszámláláskor 29 százalékát. Ugyanakkor Szerbiában több mint 160 ezer montenegrói volt, most viszont lélekszámuk 38 ezer körül mozog. A számok magukért beszélnek – hangsúlyozta.

Szerbia és Montenegró kapcsolatával kapcsolatban kifejtette, hogy azok soha sem voltak ilyen alacsony szinten. Szerinte bármennyire is állítja Belgrád, hogy nem avatkozik Montenegró belügyeibe, mégis azt teszi, méghozzá elég naiv módon. A Szerb Pravoszláv Egyházzal kapcsolatban kifejtette, hogy ez az egyház erőszakosan viselkedik, és reméli, a montenegrói hatalomnak lesz ereje ahhoz, hogy kezelje a dolgokat, és az egyházat az őt megillető helyre tegye, hogy ne legyen se több, se kevesebb, mint a többi vallási közösség.

Fotó: Screenshot